Stiže Uber leteći taksi

Uber je na svom Uber Elevate 2018 samitu otkrio da planira da u saobraćaj uvede leteće taksije na električni pogon. Da li je budućnost zaista stigla?

PCPress.rs Image

Uber je najavio spektakularan plan da u veoma bliskoj budućnosti dobijemo leteći prevoz koji će biti dostupan svima. Koncept letećeg taksija je najavljen na Uber Elevate 2018 samitu koji se upravo održava (8-9. maj). Ovo je naredni korak za “IT kompaniju koja aplikacijom pomaže da se organizuju vozači i mušterije”, nakon uvođenja autonomnih vozila u saobraćaj. 

Ovo je naredni korak za “IT kompaniju koja aplikacijom pomaže da se organizuju vozači i mušterije”, nakon uvođenja autonomnih vozila u saobraćaj.  Otkriven je najnoviji koncept za leteće električno vozilo sa vertikalnim uzletanjem i sletanjem (eVTOL) koje bi trebalo da predstavlja budućnost “mreže urbane avijacije na poziv”. Ovo vozilo se interno obeležava kao eCRM-003 a najlakše se može opisati kao mešavina drona i aviona.

Tehničke specifikacije

Uberov leteći taksi će imati četiri rotora koji će omogućavati vertikalno sletanje i uzletanje, dok zadnji rotor i krila omogućavaju letenje na klasičan način. Četiri rotora će omogućiti bezbedniji let jer će u slučaju otkazivanja nekog rotora ostali i dalje raditi, a tu je i pomenuti zadnji rotor. Očekuje se i da eVTOL vozilo bude tiše i ekonomičnije od običnog helikoptera, sa mogućnošću letenja na visini do 2000 stopa (oko 610 metara).

Pročitajte i:  Džinovski leteći taksi i Olimpijske igre 2024.

Uber očekuje da će se leteći taksi kretati brzinom od 240 km/h sa maksimalnom mogućom brzinom od 320 km/h. Kako je reč o električnom vozilu, ključna informacija je i dolet, tj. autonomija vozila. Plan je da eVTOL može da pređe 100 kilometara sa jednim punjenjem baterije. To bi trebalo da bude više nego dovoljno jer Uber očekuje da prosečna vožnja bude do 40 kilometara. Planirano je brzo punjenje od 5 minuta između letova kako bi letelice bile maksimalno iskorišćene tokom špica.

Gde će sletati Uber leteća vozila

Predviđeno je da leteći taksi primi maksimalno četiri putnika sa prtljagom, a dizajn letelice je takav da predviđa jednostavno ukrcavanje. U početku bi letelicom upravljao pilot, dok bi se u sledećoj fazi uveli bespilotni taksiji. Interesantno je da nije predviđeno da letelice stižu na kućnu adresu, pre svega zbog logističkih problema sletanja letelice nasred ulice. Umesto toga, napraviće se helidromi do kojih će putnici morati da dođu (Uber vozilom).

Pročitajte i:  Džinovski leteći taksi i Olimpijske igre 2024.

Uber ne planira da sam pravi letelicu, već očekuje od drugih kompanija da kreiraju vozilo koje će kasnije biti korišćeno. Nešto slično je već urađeno kad su u pitanju autonomna vozila, gde Uber koristi Volvo vozila. Očigledno je plan već uveliko u razradi, jer se zna i datum prvog testiranja vozila – 2020. godina. Nakon početnog testiranja planira se uvođenje vozila u komercijalnu upotrebu 2023. godine u gradovima partnerima kao što su Dubai, Los Anđeles i Dalas.

Izvor: Uber

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,