BIZIT plus

Strava fitnes aplikacija otkriva vojne tajne

Da biste pratili aktivnosti vojnika u bazama širom sveta nije vam potreban špijunski satelit. Dovoljno je da instalirate Google Maps i Strava fitnes aplikaciju. Ispostavio se da je na ovaj način moguće pratiti kretanje i životne navike što može da predstavlja bezbednosni rizik pre svega za vojske širom sveta.

Strava aplikacija vojne baze

Strava je društvena mreža za sportiste i rekreativce koja beleži aktivnosti i rute kojima se kreću kako bi predstavila mape najpopularnijih mesta za trening. Ipak, “Global Heatmap” sistem prikaza aktivnosti prikazuje gde se kreće 27 miliona korisnika ove mreže. Mapa prikazuje aktivnosti korisnika u periodu od 2015. do 2017. godine. Ovi podaci su dobijeni putem fitnes gedžeta kao što su Fitbit i Jawbone, ali i putem mobilne aplikacije.

Društvena mreža je predstavila ovu mapu koja predstavlja 13 biliona GPS tački koje su predstavljaju mesta kretanja korisnika (koji nisu isključili opciju deljenja lokacije). To nije toliko problem ako gledate gde se trenira po Srbiji, ali stvar se menja kada pogledate mape država u svetu gde se nalaze vojne baze. Ono što se sigurno neće svideti bezbednosnim službama širom sveta je činjenica da vojnici praktično sami otkrivaju svoje aktivnosti putem Strava mreže.

Pročitajte i:  X radi na NSFW Communities za sadržaje za odrasle

Kako jedan tvit može da promeni sve

Najviše reakcija je izazvao tvit studenta Nathana Rusera koji je zumirao Siriju uz pitanje da li se na ovaj način otkrivaju aktivnosti američkih vojnika. Ova objava je skrenula pažnju vojnih analitičara, ali i vojnih službi kako bi se ustanovilo da li zaista dolazi do otkrivanja osetljivih informacija.

Ispostavilo se da je zaista moguće pratiti kretanje vojnika kao što su patrole, treninzi i ostale dnevne aktivnosti na lokacijama gde ne nalaze baze. Jasno je da će na osnovu ovoga doći do novih, strožih kontrola aktivnosti vojnih lica na društvenim mrežama. Na ovu vest je reagovala i kompanija Strava koja je u izjavi za CNET objasnila da je moguće isključiti registrovanje aktivnosti:

Pročitajte i:  Održana Nedelja privatnosti

Naša globalna mapa predstavlja anonimni pogled na preko milijardu aktivnosti koje registruje naša platforma. Na njoj se ne nalaze aktivnosti koje su obeležene kao privatne i one od strane korisnika koji su isključili opciju praćenja aktivnosti. Ohrabrujemo ljude da se bolje upoznaju sa podešavanjima koja im daju kontrolu nad stvarima koje dele.

Možda je ipak najpametnije uzeti telefone vojnicima i podeliti im sveske i olovke pa nek beleže svoje sportske aktivnosti offline. Ako žele da pozovu nekog uvek mogu da koriste fiksni telefon

Izvor: CNET

Facebook komentari: