BIZIT plus

Sudija odbacuje zahtev da se dokumenti zapečate

Sudija odbacuje zahtev Regulatora harija od vrednosti Sjedinjenih Država da sakrije zapise o svojim internim diskusijama.

PCPress.rs Image

Pokušaj regulatora hartija od vrednosti Sjedinjenih Država da sakrije zapise o svojim internim diskusijama je odbijen, što znači pobedu za Ripple i kripto zajedinicu.

Komisija za hartije od vrednosti je 22. decembra podnela zahtev za zatvaranje internih mejlova, tekstualnih poruka i stručnih izveštaja koji su usledili nakon Hinmanovog govora u kojem je saopšteno da Ethereum ne treba klasifikovati kao hartiju od vrednosti. SEC tvrdi da njihova misija nadmašuje „pravo na transpatrentnost“ i da su navedeni dokumenti irelevantni za odluku suda.

Sudija okružnog suda SAD, Anlisa Tores, je donela odluku da su navedeni dokumenti ipak značajni za sud i traži njihovo otvaranje i javni pristup. Dokumenti Hinmanovog govora mogu da utiču na odluku prema mišljenju sudije. Ona je odbacila argumente SEC-a.

Ova odluka je jedan mali pomak za Ripple koji smatra da su upravo ti dokumenti ključni dokaz u trenutnom postupku prema kojem je ova kompanija optužena za kršenje američkih zakona o harijama od vrednosti. Nakon ove vesti cena XRP je doživela skok i trenutna njena vrednost je 0,43 dolara.

Pročitajte i:  Binance će se suočiti sa američkim regulatorom hartija od vrednosti

Sve veći broj sudskih postupaka i otvaranje dokumenata o kriptovalutama ukazuje na jednu značajnu stvar koju zaboravljamo. Kriptovalute su deo naše stvarnosti, one postoje, njima se trguje, kupuje roba, vrše transankcije, postoje bankomati. Sa druge strane, kriptovalute nisu priznate harije od vrednosti ni u jednoj državi niti postoje regulatori kriptotržišta. Reč je o crnom javnom svetskom tržištu koji iza sebe krije ogromnu količinu novca i političke moći. U isto vreme kriptotržište živi izvan svih zakona i pravila i demonstrira jasno da ni u jednom državi na svetu ne postoji ekonomsko pravo niti regulator.

Ceo svet se praktično nalazi izvan zakonskih okvira i regulativa. Ovu vrstu iskoka zasiguno nije učinila sama tehnologija ili slučajni pojedinci. Reč je političkom manevru kojim se pokušava kreiranje još jednog ekonomskog balona sa ciljem sprečavanja sagledavanja realnog stanja o svetskom ekonomskom krahu, verovatno do sada najvećih razmera i neodrživosti svih do sada nama poznatih sistema vrednosti, uređenja i prava.

Izvor: coinculture.com

Facebook komentari: