Švedska planira da puteve pretvori u punjače za električna vozila

Vlasnici električnih vozila u Švedskoj sada će moći da pune svoje automobile i tokom vožnje, ali za sada samo duž dva kilometra na jednoj od saobraćajnica u ovoj zemlji.

PCPress.rs Image

Naime, dva kilometra puta izvan Stokholma obogaćeno je električnim šinama, a planira se da se ova tehnologija primeni i u okviru drugih saobraćajnica u ovoj zemlji. Punjenje će funkcionisati tako što će se automobil posebnom ručkom povezivati na šine, kako bi se napunio. Neki tehnologiju upoređuju sa igračkama-automobilima koji se kreću po šinama, te se tako pune, dok drugi kažu da ručka za povezivanja više liči na gramofonsku iglu. Ručka se automatski diskonektuje čim automobil skrene sa šina, a da ne bi došlo do oštećenja, a ovaj način punjenja može da se primenjuje samo na vozila koja su u pokretu. Sistem može i da izračuna količinu energije koja je utrošena na punjenje nekog automobila, te da na osnovu toga vlasniku isporuči račun.

PCPress.rs Image

Procenjuje se da će instaliranje ovih šina koštati oko milion evra po kilometru, što je, na primer, pedeset puta jeftinije od izgradnje nove tramvajske linije.

Pročitajte i:  Crna boja vidljivija za autonomne automobile 

Izvor: Engadget

Facebook komentari: