Tajvanski haker planirao napad na Facebook profil Marka Zuckerberga

Jedan tajvanski haker planirao je brisanje Facebook profila izvršnog direktora kompanije Facebook, te je obećao da će čitavu akciju emitovati uživo, ali je prema poslednjim saznanjima odustao od napada.

PCPress.rs Image

Naime, Chang Chi-yuan, koji pronalazi ranjivosti u okviru sistema, te na taj način zarađuje, objavio je na svom Facebook profilu da planira da obriše profil Marka Zuckerberga. Ovaj sigurnosni ekspert odlučio je da na taj način privuče pažnju na sebe, budući da mu je, izgleda, dosta da iz senke pronalazi ranjivosti sistema velikih tehnoloških kompanija, te ih na taj način učini bezbednijim. Tako je ovaj potez ujedno i reklama, ali bi se emitovanje uživo kosilo sa ugovorima koje kompanije obično sklapaju sa hakerima koji pronalaze ranjivosti, budući da na taj način poverljive informacije postaju široko dostupne, te mogu da stignu i do zlonamernih napadača.

Chang Chi-yuan je u svojoj objavi napisao kako mu je „dosadno, i da želi da zaradi još novca,“ te je njegov napad, da se dogodio, mogao da podseća na onaj koji se odigrao 2013. godine, kada je jedan palestinski sigurnosni ekspert otkrio način da na profil nekog drugog korisnika postavi šta god poželi.

Pročitajte i:  Chrome: Maliciozni ad blocker živi od reklama

PCPress.rs Image

Eksperti ističu da je dobro što je Chang odustao od najavljenog napada, budući da je mogao da ugrozi reputaciju etičkih hakera.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,