BIZIT plus

Telegram plaća kaznu od 18,5 miliona dolara SEC-u

Veliki san o kriptovaluti Pavela Durova za njegovu uslugu slanja poruka Telegram završava se građanskom nagodbom u iznosu od 18,5 miliona dolara sa američkom Komisijom za hartije od vrednosti (SEC) i obećanjem da će vratiti više od 1,2 milijarde dolara koje su investitori uložili u njegov digitalni token TON.

PCPress.rs Image

Nagodba sa đavolom?

Nagodbom se završava višemesečna pravna bitka između kompanije i regulatornih organa. Oktobra 2019. godine SEC je podneo žalbu protiv Telegrama tvrdeći da je kompanija prikupila kapital prodajom 2,9 milijardi Grama za finansiranje svog poslovanja. U maju Telegram je objavio da gasi inicijativu TON.

„Novi i inovativni biznisi su dobrodošli da učestvuju na našim tržištima kapitala, ali to ne mogu učiniti kršeći zahteve za registracijom saveznih zakona o hartijama od vrednosti“, rekla je Kristina Littman, šefica SEC Enforcement Division’s Cyber Unit, u izjavi. „Ova nagodba zahteva da Telegram vrati sredstva investitorima, izriče značajnu kaznu i zahteva da Telegram obavesti o budućim digitalnim ponudama.“

Argument regulatornog organa je da Telegram nije sledio pravila. Da je radio sa regulatornim organom umesto što je pokrenuo ponudu tokena bez ikakvog nadzora, ishod bi mogao biti drugačiji, prema SEC-u.

Pročitajte i:  Da li je Telegram siguran?

„Lekovi koje smo primenili pružaju značajno olakšanje investitorima i štite retail investitore od budućih ilegalnih ponuda Telegram-a“, rekla je Lara Shalov Mehraban, saradnica regionalnog direktora regionalne kancelarije u Njujorku.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari: