Top50 Glas publike

ThisResumeDoesNotExist.com uz pomoć AI-a generiše nepostojeće biografije

Novi sajt može da vam sastavi rezime za samo deset sekundi, sve dok vam ne smeta da pošaljete poslodavcima dokument sa potpuno izmišljenim informacijama. Sajt ThisResumeDoesNotExist.com koristi AI sistem zasnovan na neuronskoj mreži koji je obučen na informacijama sakupljenim iz baza javnih oglasa za posao kako bi se kreirali potpuno novi rezimei za nepostojeće kandidate za posao.

PCPress.rs Image

Postoji samo jedna začkoljica: osobe na ovim generisanim rezimeima možda nisu u potpunosti izmišljene. Neuralne mreže obučene na primerima iz stvarnog sveta izbacuju rezultate koji su najbliži tim originalnim primerima. U ovom slučaju, čini se da je algoritam pronašao prečicu.

Portal Futurism je pregledao najmanje pet rezimea koje je generisao sajt, od kojih je svaki obezbedio mejl adresu za fiktivnog subjekta za koju se ispostavilo da je registrovana u stvarnom životu. Futurism je takođe otkrio da su rezimei dali linkove za stvarne Facebook i Instagram naloge, što ukazuje na to da generator rezimea možda samo jednostavno reprodukuje imena i kontakt podatke stvarnih ljudi.

Pročitajte i:  Pisaća mašina koja razgovara s vama

Međutim, fotografije na nekim rezimeima su slučajne i generisane na sličnom sajtu ThisPersonDoesNotExist.com koji takođe koristi AI za generisanje lažnih fotografija o kom smo ranije pisali, objašnjavaju na sajtu ThisResumeDoesNotExist.com.

PCPress.rs Image

Osim reprodukcije kontakt informacija, rezimei koje generiše AI ne prikazuju uvek kandidate u najboljem svetlu. Opisi poslova naglašavaju stalnu borbu AI-a da prepozna kontekst i stvarno značenje reči. Na primer, rezime za izmišljenu osobu po imenu Darren Charles se može pohvaliti da „… Ja sam aktivnosti i učim nove stvari i ne znam šta da radim“. U opisu na drugom rezimeu stoji “Strastveni sam softverski developer koji voli da sprema mnoge talente“ i stoji da osoba troši više od četvrtine svog vremena „na premalo spavanja“.

Ako su HR sposobnosti ovog algoritma neka indikacija, izgleda da će procesima traženja posla i zapošljavanja i dalje biti potrebna ljudska pomoć.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,