Top50 Glas publike

Četvrta industrijska revolucija podrazumeva i masovnu 3D štampu

Kompanija Markforged, koja proizvodi industrijske 3D štampače, objavila je da je uspešno završila Seriju D investiranja vrednu 82 miliona USD. Ova finansijska injekcija obezbediće kompaniji mogućnost da proces od kreiranja prototipa do masovne proizvodnje maksimalno skrati i pojednostavi.

PCPress.rs Image

Njihovi 3D štampači omogućiće inženjerima i proizvođačima da drastično ubrzaju proces proizvodnje delova industrijskog kvaliteta, po ceni koja je neuporedivo niža nego da su upotrebljene tradicionalne metode. U tom smislu, omasovljenje proizvodnje upotrebom 3D štampača pomoći će da se ubrza četvrta industrijska revolucija.

Obezbeđivanje fleksibilne automatizovane tehnologije, upotreba cloud softvera, veća preciznost proizvodnje, novi materijali i načini proizvodnje mogu da budu pravi sastojci koji će transformisati proizvodnju 21. veka. Masovna proizvodnja putem 3D štampe zahteva samo odgovarajući štampač, neki CAD program i računar. Nije potrebno kreiranje odgovarajućih alata, postavljanje proizvodne linije sa različitim mašinama, priprema prototipova… 3D štampači su obezbedili potpunu fleksibilnost – prvo za pojedinačnu i maloserijsku proizvodnju, a sada postaju sposobni i za masovnu serijsku proizvodnju delova.

Zahvaljujući svojim patentima, ali i pomenutom finansijskom konstrukcijom Markforged dobija mogućnost da kreira proizvodne linije visoke preciznosti i brzine izrade, po ceni koja je neuporedivo manja od tradicionalne proizvodnje. Uostalom, koliki potencijal stoji u ovom segmentu govori i da je Markforged 10. najbrža tehnološka kompanija u Severnoj Americi (prema Delloite-u), dok Forbes predviđa da će vrednost kompanije dostići milijardu USD. To su prepoznali i investitori koji su do sada u kompaniju uložili ukupno 140 miliona USD.

Pročitajte i:  Rade kao pčele: Dronovi koji grade kuće

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,