Top50 Glas publike

Tom Gruber je poslednji suosnivač Siri-a koji se povukao iz Apple-a

Kompaniju iz Cupertina napustio je Tom Gruber, jedan od suosnivača projekta iz kojeg je nastala Siri, virtuelni asistent, što je Apple i službeno potvrdio. Gruber-a će na poziciji čelnog čoveka u daljem razvoju asistenta Siri zameniti John Giannandrea, bivši čelnik Google-ovog sektora za veštačku inteligenciju, koji je u Apple stigao u maju.

Gruber je zajedno sa Dag Kittlaus-om i Adam Cheyer-om stvorio Siri 2010. godine, a samo dva meseca posle sva trojica su postali Apple-ovi zaposleni nakon što je kompanija iz Cupertina kupila Siri za 200 miliona dolara. Prema saopštenju Apple-ovog PR-a, Gruber iz kompanije odlazi kako bi se posvetio ličnim projektima, kao što je fotografija i zaštita okeana.

Gruber je, od spomenute trojke, najduže ostao vezan za Apple, Kittlaus je kompaniju napustio još 2011. godine, a Cheyer godinu dana kasnije. Kittlaus i Cheyer su kasnije pokrenuli projekat Viv na čijoj se osnovi rodio Samsung-ov virtualni asistent Bixby (kada je Samsung preuzeo Viv 2016. godine). S druge strane, Gruber je pre svog odlaska iz Apple-a bio jedan od ključnih ljudi u razvoju virtualnog asistenta Siri.

Pročitajte i:  Apple omogućava ulistavanje biznisa kroz Maps

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , ,