Top50 Glas publike

Toyota pretrpela drugi hakerski napad u poslednjih pet nedelja

Poznati japanski proizvođač automobila, objavio je da je u samo pet nedelja dva puta bio meta hakerskih napada koji su rezultovali krađom podataka. Iz Toyota-e su objavili da su hakeri u poslednjem napadu, koji se desio u petak, uspeli da pristupe njihovom IT sistemu i da iz njega prekopiraju podatke iz nekoliko prodajnih jedinica. Među njima su podaci uglavnom iz Japana, a odnose sa na oko 3.1 milion kupaca Toyota i Lexus vozila. U toku je analiza da bi se otkrilo kako su hakeri uspeli da se infiltriraju u njihov sistem.

PCPress.rs Image

Prema zvaničnicima iz Toyota-e, finansijski detalji o njihovim klijentima nisu se nalazili na hakovanim serverima, ali nisu objavili koji tip informacija je ukraden.

Inače, ovo je drugi uspešan hakerski napad na kompaniju koji je obavljen ove godine. Sličan incident desio se i u februaru, samo što je tada meta bila njihova kompanija locirana u Australiji. Taj napad je imao više uticaja na funkcionisanje kompanije s obzirom da je privremeno onemogućio prodaju i isporuku novih Toyota vozila na teritorij Australije. Za taj napad osumnjičena je vijetnamska grupa za sajber-špijunažu (APT32), za koju se zna da ima fokus na automobilsku industriju. U svetlu ovog drugog napada, IT security eksperti smatraju da je napad u Australiji bio samo način da dođu do podataka kako da pristupe bolje obezbeđenoj Toyota centrali u Japanu.

Pročitajte i:  Okta prijavila novi bezbednosni incident

Kompanija nije imala komentar, niti je potvrdila ili demantovala navode da je u pitanju delo industrijske špijunaže. Međutim, objavila je da će pokrenuti sveobuhvatnu internu istragu i proveru svojih IT sistema koji su bili meta u australijskom napadu, što je za mnoge dokaz da pomenuta teorija tačna.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , ,