Trikovi: Windows 10 i “Safely Remove” USB

Ono koji redovno brinu o tome da USB od računara odvoje na siguran način, često nalaze da je to zamorno. Srećom, tu su trikovi koji mogu da im uštede vreme i pokoji klik.

PCPress.rs Image

Najveća opasnost je u tome da se neki USB drajv ukloni dok se na njega upisuju podaci, budući da će fajlovi koji se kopiraju ostati nekompletni. Ponekad je teško da se ustanovi da li se na priključeni drajv upisuju novi podaci, jer je moguće da su u pitanju pozadinski procesi. Ako se, na primer, prekine autosave proces i to može da izazove problem.

Jedini način da se to izbegne jeste da se USB odvoji po protokolu, mada Microsoft insistira na tome da korisnici ne moraju da ciljaju „safely remove“ ako na priključeni USB ne snimaju nove podatke. Neki USB drajvovi imaju ugrađena LED svetla, koja trepere kada je drajv u funkciji, pa je korisnik miran ako dok odvaja USB ništa ne svetluca.

PCPress.rs Image

Windows 10 s epostarao da proces odvajanja olakša i onima koji nemaju ova svetla, te svaki USB optimizuje tako da može brzo da se odvoji, bez “Safely Remove Hardware”. Da bi to funkcionisalo neophodno je da se uključi „write caching“ u Device Manager-u, a tako što se u Start meni ukuca “Device Manager”, te klikne enter kada se traženi pojam pojavi. Onda se klikne na padajući meni u okviru “Disk Drives“, te desnim klikom izabere priključeni USB i selektuje “Properties“. Potom se u sekciji “Policies” izabere “Quick Removal” i klikne na OK. Nakon toga korisnik svaki USB može da odvoji bez dodatnih akcija.

Pročitajte i:  Microsoft upozorava na malver LemonDuck koji cilja Windows i Linux mašine

Izvor: How to Geek

Facebook komentari:

Tagovi: , ,