Turska: Društvene mreže ponovo blokirane

Tužilaštvo Turske naredilo je internet provajderima da blokiraju društvene mreže, među njima pristup Twitteru, YouTubeu i Facebooku zbog objavljivanja fotografija tužioca koga su prošle sedmice u Istanbulu ubili ekstremisti, saopštio je predstavnik predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, a prenosi agencija Tanjug.

Photo: Rachel Johnson/Flickr
Photo: Rachel Johnson/Flickr

Taj nalog je izdat nakon što su objavljene fotografije na kojima ekstremisti drže uperen pištolj na tužioca Mehmeta Selima Kiraza koji je ubijen prošle sedmice u pucnjavi između policije i grupe koja ga je otela u zgradi suda, preneo je AFP. Vladini funkcioneri su kritikovali turske medije zbog objavljivanja takvih fotografija, ocenjujući da se radi o antivladinoj propagandi.

Internet provajderi su obavestili Twitter i YouTube, međutim, video snimci, fotografije i audio zapisi i dalje su objavljivani na tim sajtovima, što je na kraju i dovelo da privremene zabrane.

Prošle godine turska vlada je blokirala pristup ovim servisima pošto su na društvenim mrežama objavljeni audio zapisi koji ukazuju na korupciju vladinih zvaničnika. Najviši sud u Turskoj je tada ukinuo zabranu, navodeći da ona nije u skladu s ustavom.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Yik Yak: Nešto kao anonimni Twitter

Tagovi: , , ,