BIZIT Seminar

TV forme i norme

Svake godine, pri predstavljanju novih televizora, vodeći svetski proizvođači primenjuju samo dve oprobane taktike. Ili najavljuju neku tehnološku novost bez koje nećemo moći da zamislimo nove modele televizora ili se uzdaju u neki predstojeći svetski sportski spektakl koji će samo na njihovim modelima moći da se prati u punom sjaju…

PCPress.rs Image

Kako nam u godini koja predstoji nema značajnijih sportskih priredbi zanimljivih širokim narodnim masama, proizvođači televizora su se ipak fokusirali na neke tehničke karakteristike. Za razliku od nekih potonjih kampanja koje su nas uveravale da televizori moraju da budu abnormalno tanki ili zakrivljeni ili da prikazuju 3D baš ovako, a ne onako, čini se da je ipak došao trenutak da se opet posveti pažnja nekim dosadnim ali fundamentalnim karakteristikama kao što je, na primer – kvalitet slike…

Zanimljivo je da zaista više nema insistiranja na što manjoj debljini TV-a. Bez obzira koliko to delovalo impresivno na ponekoga ko jednom u životu pogleda TV sa strane, suviše tanak televizor, pored stalnog straha da se ne „prelomi“, nosi i opasnost od lošeg protoka vazduha i (usled toga) pregrevanja komponenti koje vodi do skraćenja radnog veka. Zato više prijateljima ne moram mnogo da argumentujem svoj stav da više volim TV koji je debeo nekoliko centimetara.

PCPress.rs Image

Ni zaobljavanje ekrana nije prošlo baš tako slavno. TV je jednostavno sprava za grupnu ili porodičnu zabavu, pa podređivanje jednom gledaocu koji će se naći u centru zamišljene sfere iz koje je „iskrojen“ zaobljeni ekran nije ništa drugo nego diskriminacija ostalih gledalaca koji bi s njim želeli da podele zadovoljstvo gledanja. Kod „individualnih“ ekrana, poput monitora, to možda ima smisla, ali porodica i drugari traže jednak tretman pri gledanju.

Poželjna forma, dakle, ostaje ravan pravougaonik odnosa stranica 16:9 (bar za sada). Okvir treba da bude tanak, mada ni tu ne mora da se preteruje nauštrb nekih drugih karakteristika, a veličina – pa veličina je i dalje poželjno da bude što veća, bar koliko vam zidovi, enterijer i budžet to dozvoljavaju.

A tehničke karakteristike?

Sada dolazimo do onoga zbog čega zapravo kupujete televizor. Da biste pratili sadržaje koje volite, u društvu koje volite, koristeći što kvalitetnije servise, gledajući što kvalitetniju sliku i slušajući što kvalitetniji zvuk. Trend je da je broadcasting (zemaljsko, kablovsko ili satelitsko emitovanje TV programa) uveliko zamenjuju streaming servisi, pa čak i tradicionalni kablovski operateri uveliko uvode nove mogućnosti poput odloženog emitovanja, vraćanja programa unazad ili iznajmljenih sadržaja dostupnih u VOD ili OTT režimima i pod nazivima „video klub“ ili „videoteka“.

U tim uslovima, vrsta i kvalitet tjunera ugrađenih u TV uveliko gube na značaju, jer operateri ionako nude set-top-box uređaje koji često daju i bolji rezultat, a gotovo uvek i korišćenje svih dodatnih mogućnosti koje operater nudi. Druga stavka je što nove mogućnosti i servisi najčešće intenzivno koriste Internet, pa je broadband postao nešto neizostavno, a ADSL je postao servis na samoj granici upotrebljivosti za savremene multimedijalne potrebe.

Glad za što boljom slikom konačno poprima prave obrise. Zahtevi su nedvosmisleni, a obuhvataju što veću rezoluciju, što više boja i što brže osvežavanje ekrana. Evo šta bi trebalo da podrazumeva vaš novi televizor kad su u pitanju primenjene tehnologije.

PCPress.rs Image

4K Ultra HD

4K je rezolucija prikaza koja je četiri puta veća od FullHD (1080p). Rezolucija 4K Ultra HD televizora je 3840 × 2160 piksela u razmeri 16: 9, što daje skoro 8,3 miliona tačaka. Iako 4K sadržaji još uvek nisu široko dostupni, ovo povećanje gustine dodaje upečatljive detalje i realizam u slici, pa će vas oduševiti bogatstvo detalja pravog 4K snimka. Upscale tehnike koje su zadužene za „popravljanje“ sadržaja niže rezolucije i njihovo „prilagođavanje“ 4K ekranu su, takođe, sve bolje. Jednim delom je to zahvaljujući sve boljim procesorima slike u televizorima. Oni su sada u stanju da detektuju velike i ravnomerno obojene površine i dodatno ih „očiste“ od kompresionog (JPEG) šuma, ali i da detektuju ivice površina i objekata, te da im „dodaju oštrinu“ prilikom razvlačenja na veću rezoluciju. Iako na domaćem tržištu još uvek provejavaju 720p modeli televizora, mislimo da je već došlo vreme da je svaka kupovina ispod 4K – nesmotrena.

Visoki dinamički opseg (HDR)

Visoki dinamički opseg je verovatno poznat korisnicima kroz HDR režim na digitalnim fotoaparatima. Dizajniran je tako da isporučuje slike koje imaju više detalja u senkama i naglašenim detaljima, kao i širi spektar boja. HDR na televizijama ima potpuno isti cilj. Paleta boja je šira, crna boja je dublja, a bela je svetlija. Trenutno postoje dva glavna HDR formata: HDR10 i Dolby Vision. Prvi je HDR standard, ali Dolby Vision još neka dodatna poboljšanja. Ako razmišljate o TV-u koji podržava oba, za sada to nije moguće – jer se isključuju. HLG (Hibrid Log Gamma) je još jedan nedavni dodatak HDR kolekciji, koji podržava emitovani sadržaj preko OTA-a sa HDR-om. Kod nas, za sada, nema TV stanica koje ga podržavaju.

Široki kolor gamut (VCG)

Sad nastupa komplikovaniji deo, jer HDR obezbeđuje samo veću preciznost prikaza boja. Dakle, tamo gde ste imali 256 nijansi, sada imate 1024, pa je prikaz precizniji i prelivi su lepši i ravnomerniji. Ali nije dovoljno samo zapisati, već i prikazati više boja. Wide Color Gamut treba da pruži proširene mogućnosti reprodukcije boja na 4K Ultra HD televizoru. Dakle, ne treba nam samo veća preciznost prikaza boja već i izlazak izvan okvira koji su televizori do sada mogli da pokažu. Približavajući specifikacije boje za standard P3 koji koristi digitalna bioskopska inicijativa, 4K UHD ekran treba zaista da proizvede milijardu boja koje nudi HDR zapis i preciznost, što je mnogo više od 8-8-8 RGB zapisa i prikaza koje nude standardni televizori.

PCPress.rs Image

Full Array Local Dimming (FALD)

Ovo je najpoželjniji sistem LED pozadinskog osvetljenja na TV ekranima. Ekran FALD sadrži niz LED-ova u mreži iza LCD ekrana, a ne samo na ivicama televizora. Ovaj LED niz je podeljen u zone koje se mogu zatamniti kada je potrebno da bi se postigli bolji nivoi crne boje. Što je više ovih zona, rezultat je bolji jer se može uticati na manji deo ekrana, što daje još precizniji rezultat. Još jedna prednost je ujednačenija osvetljenost na ekranu.

Kvantne tačke

Sloj filma koji je napunjen s malim nano-kristalnim poluprovodnicima koji se nalazi u panelu za prikazivanje televizora kako bi se proizveo širi niz boja. Kvantne tačke rade tako što menjaju svetlo koje dolazi iz sistema za pozadinsko osvetljenje televizora prije nego što se prođe kroz filter u boji televizora.

PCPress.rs Image

LED s fosfornim premazima

Alternativa Quantum Dots-u je LED s fosfornim premazima. Ovi hemijski premazi imaju zadatak da izmene svetlosni izlaz. Bilo da se koristi za za korekciju ili proširenje spektra (LED ima relativno uzak spektar emitovane svetlosti, primena ovih premaza treba da rezultira čistijim pozadinskim osvetljenjem kojim se lakše upravlja pomoću, što rezultira širokom paletom boja i povećanom preciznošću boje.

HDMI 2.0a i HDCP 2.2

PCPress.rs ImageNajnovija verzija HDMI specifikacije omogućava usklađenost s prethodnim zahtevima, brzinu prenosa neophodnih informacija do 4K Ultra HD ekrana iz izvora koji obezbeđuje sve digitalne informacije potrebne za 4K Ultra HD rezoluciju, HDR i Wide Colour Gamut, sve do osvežavanja od 60 frejmova u sekundi.

Proizvođači sadržaja su se izborili i za najnoviju verziju tehnologije High-Bandvidth Digital Content Protection, koja omogućava sprečavanje kopiranja, posebno od 4K Ultra HD sadržaja. Praktično nećete moći da nabavite 4K uređaj čiji HDMI nije „obezbeđen“ HDCP 2.2 zaštitom.

HEVC (H.265) i VP9

High-Efficiency Video Coding je upravo “video-kodiranje visokih performansi”. Ogromno povećanje količine podataka koje nosi 4K rezolucija uz HDR boje zahteva i efikasniju i pametniju kompresiju koja neće zahtevati evivalentno povećanje propusnog opsega. Pametni TV ili set-top box mora imati mogućnost dekodiranja HEVC-a kako bi reprodukovao 4K Ultra HD video sa lokacija kao što su Netflix i Amazon Instant Video, a očekuje se njegova primena i u ostalim načinima distribucije 4K signala.

VP9 je alternativni za HEVC koji je razvio Google i koristi se pretežno za kodiranje 4K Ultra HD YouTube video snimaka, tako da je VP9 neophodan da biste pratili i Google (YouTube) u uvođenju novih standarda.

PCPress.rs Image

Na kraju…

Naravno, ne morate da imate sve i ne morate sve da imate odmah. Kao i u mnogim pređašnjim slučajevima, mnogi „standardi“ još uvek nisu standardi jer su nedorečeni ili se bije bitka između dva ili više tabora.

U svakom slučaju, 4K rezolucija i mogućnost HDR prikaza su minimum koji će vam obezbediti da vaš novi TV ne izgubi aktuelnost baš do sledeće sportske sezone. Informišite se i odlučite šta vam je od ponuđenih karakteristika bitno.

Facebook komentari:
eFakture