Top50 Glas publike

TV kroz kabl… ili drugi kabl

SBB uživa reputaciju kablovskog operatora koji nudi najširu lepezu digitalnih TV programa, ali su ti programi do skora bili raspoloživi samo onima do kojih stiže SBB kabl. Oslanjajući se na Over‑the‑top servise, SBB sada iste sadržaje nudi i svima ostalima.

d3go

Moderna vremena traže i modernu televiziju, a ona ne podrazumeva da pasivno sedimo ispred malog ekrana i čekamo omiljeni film ili seriju. SBB je zato ponudio mogućnost da program koji nas zanima snimimo na eksterni hard disk ili da ga gledamo tokom 72 sata posle prikazivanja. Ako omiljene programe želite da gledate i dok ste van kuće, recimo dok putujete, oslonite se na SBB‑ov Over‑the‑top (OTT) servis D3 GO.

D3GO: Televizija u pokretu

D3 GO omogućava da televiziju gledamo gde god želimo, na računaru, na mobilnom telefonu, tabletu… dovoljno je samo da smo priključeni na Internet, preko bilo kog provajdera. Ova vrsta pretplate se nudi u većini SBB paketa – recimo, u GOLD paketu dobijate mogućnost da prijavite tri uređaja za D3 GO. Ukoliko koristite samo osnovnu D3 televiziju, D3 GO košta 210 din. mesečno.

Pročitajte i:  Udruženje banaka Srbije: Osvrt na digitalizaciju

Znajući da zahtevni korisnici često menjaju opremu, SBB je omogućio da kroz portal mojsbb.rs sami deautorizujete uređaje koje više ne koristite, kako biste mogli da prijavite nove. Ovo funkcioniše brzo i efektno, uz jedno ograničenje: uređaj koji prijavljujete ne sme da bude root‑ovan (Android) odnosno jailbreak‑ovan (iOS). Usluga D3 GO nije omogućena za rutovane uređaje, kako ne bi bila ugrožena prava vlasnika programskih sadržaja – oni su  eksplicitno tražili da na ovaj način modifikovani uređaji ne budu podržani.

Iako korisnik kroz D3 GO može da pristupa skoro svim sadržajima iz svoje kablovske pretplate, ljubitelji HBO filmskog kanala su izuzetak – njima su na raspolaganju OTT servisi HBO GO, HBO OD (HBO na zahtev) i HBO HD. „Prečica“ do ovih servisa je pretplata HBO Premium, koja uz HBO kanal u visokoj rezoluciji na televizoru, omogućava da Game of Thrones i druge omiljene sadržaje gledate i na računarima, tabletima, telefonima… sve dok se nalazite u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Bugarskoj ili Sloveniji i imate pun pristup Internetu, po mogućnosti uz neku flat tarifu; nije preporučljivo prenositi toliko podataka u mobilnim mrežama.

Pročitajte i:  SBB: Knjaževac, Majdanpek, Ivanjica i Arilje su novi GIGA gradovi!

D3i: Televizija preko Interneta

Da biste koristili SBB‑ove servise potrebno je da do vas dođe SBB‑ov kabl; zvuči logično, ali ta logika ne pomaže onima u čijoj zgradi je prisutan neki drugi kablovski operator ili onima koji uopšte nemaju kablovsku televiziju. Zahvaljujući usluzi D3i, SBB‑ovi sadržaji i servisi su na raspolaganju svim korisnicima u Srbiji koji na bilo koji način pristupaju Internetu. Ukoliko, primera radi, imate ADSL priključak (poželjna brzina je 4 Mbps za download), možete da se pretplatite na D3i, dobijete set‑top box koji priključujete na vaš televizor, povezujete ga na kućni ruter i… gledaćete sve SBB programe kao da ste na njihovom kablu. Što je najlepše, trenutno je u toku akcija u okviru koje, ako se odlučite na ovaj servis, možete mesec dana potpuno besplatno gledati sve programe, a onda sledećeg meseca za samo 1 dinar gledati programe iz Start paketa. Posle toga plaćate 990 dinara mesečno za Start paket.

Uz D3i možete dokupiti i dodatne servise kao što su televizija unazad (150 dinara mesečno, besplatno u prvoj godini ako se uključite u okviru promotivne akcije), D3 GO, Video klub, UNIFI… pogledajte detalje na sajtu kompanije SBB. Najlepša je mogućnost da zakupite još jedan (ili više) D3i set‑top box‑ova i tako, za 290 dinara mesečno po dodatnom set-top box-u, omiljene domaće i strane programe gledate i na drugim televizorima u stanu. Za komunikaciju između set‑top box‑ova u kući obično se koristi klasični Ethernet kabl, a ako vam je njegovo provlačenje do udaljene prostorije komplikovano, možete da zatražite i adaptere za komunikaciju preko naponskih vodova.

Pročitajte i:  ASEE: Kako upravljanje poslovnom dokumentacijom vodi u uspešnu digitalnu transformaciju

OTT servisi su mogući pre svega zahvaljujući tome što je broadband pristup Internetu postao brz, pa više nema brige da će prenos slike biti usporen i da će se pojavljivati povremeni prekidi za „baferovanje“. Zato je za svakog korisnika dobro da zakupi brži link kako, bi uz oko 4 Mbps koje zahteva prenos TV slike u visokom kvalitetu, ostalo dovoljno kapaciteta za pristup Mreži sa drugih kućnih uređaja, na kojima ćete možda pokretati i druge OTT servise…

SBB, www.sbb.rs

Dejan Ristanović

(Objavljeno u časopisu connect 50)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,