BIZIT plus

Twitter botovi uklonjeni pred izbore zbog Demokrata

Twitter botovi definitivno nisu na dobrom glasu u poslednje vreme. Nakon višestrukih pritisaka, Twitter je odlučio da ipak blokira brojne naloge dokazanih botova. Ova odluka dolazi pred očekivane izbore, što još više govori o uticaju stranačkih vojnika na javno mnjenje.

PCPress.rs Image

Twitter je objavio da je uklonio oko 10.000 naloga botova koji su objavljivali poruke upućene ljudima koji se premišljaju da li da izađu na izbore. Naime, u Americi sledeće nedelje na red dolaze “mid-term” izbori. Interesantno je da su se botovi lažno predstavljali kao Demokrate.

Twitter botovi utiču na izbore

Većina ovih naloga je uklonjena krajem septembra i početkom oktobra. Na postojanje ovih botova ukazao je Komitet Demokratske kongresne kampanje. Oni su svojevremeno osnovani kako bi odgovorili na brojne negativne online komentare tokom predsedničkih izbora. Tada je Hilari Klinton bila meta brojnih negativnih komentara, bez obzira da li su istiniti ili ne.

Twitter veruje da se ovim botovima upravljalo iz Amerike. To predstavlja blago iznenađenje, s obzirom na to da su uglavnom Rusi optuživani za botovske kampanje. Demokrate zato sada u susret novih izbora rade na ranom otkrivanju mreže botova kako bi ih na vreme uklonili. U tom duhu izglasan je i zakon u Kaliforniji koji zabranjuje korišćenje botova tokom izbora. Na ovaj način bi se eliminisao uticaj na birače. Srećom mi nemamo ovih problema u Srbiji.

Pročitajte i:  Threads API dolazi u junu 

Izvor: MarketScreener

 

Facebook komentari: