Politički botovi razotkriveni u Twitter akciji

Politički botovi su svuda oko nas, to svi znamo. Ono što do sada nije bilo otkriveno je ko ih plaća i odakle tačno dolaze. Twitter je objavio podatke koji razotkrivaju mnoge akcije botovskih trolova na ovoj društvenoj mreži.

Politički botovi razotkriveni u Twitter akciji

Kako prenosi Twitter u zvaničnom saopštenju, više od od 10 miliona objava dolazi sa ruskih i iranskih “trol farmi”. Objavljeno je preko 360 GB materijala koji otkriva kako je ova mreža korišćena za uticanje na određene društvene grupe.

Predstavljene poruke su postavljane u periodu od 2013. do 2018. godine i tiču se uglavnom američkih predsedničkih izbora i Bregzita. Twitter navodi da je u botovanju učestvovalo 4570 naloga. BBC je dodatno istraživao povezanost reči Brexit sa botovanjem. Ustanovljeno je da je u 3789 tvitova koji su povezani sa ruskom agencijom za internet istraživanje. Takođe, skoro svi ovi tvitovi su objavljeni na dan glasanja ili posle.

https://twitter.com/Partisangirl/status/1044813797523947520

Među botovima je takođe bio popularan hešteg #reasonstoleaveeu, pa je tako preko 1092 tvita postavljeno na dan referenduma. U ovom istraživanju se pažnja obraćala isključivo na originalne poruke, pa tako retvitovi nisu uzimani u obzir. Sveukupno, cilj tvitova je bio da se utiče na američku javnosti pred izbore.

Pročitajte i:  Suosnivači Instagrama gase aplikaciju za vesti Artifact 

Ko su u stvari ruski politički botovi?

Interesantno je kako se nigde ne spominje da li su informacije u postovima lažne, već samo da su bili protiv određenog kandidata. Takođe, nedavno je Twitter napravio ozbiljnu grešku kada je pobrisao silne naloge samo zato što su bili na ćirilici. Tada su se pobunili mnogi Bugari, Srbi i Makedonci, što su im suspendovani nalozi.

Istina, definisanje bota takođe nije bez mane, jer je ispalo da je svako iz Rusije bot ako je komentarisao na ovu temu. Ipak, samo postojanje organizovanog društvenog angažovanja govori o moći društvenih mreža.  Takođe je interesantno da ni sam Twitter nije cvećka, pa se tako nalazi pod istragom zbog prikupljanja podataka korisnika.

Bilo bi interesantno da se i u Srbiji objavi slično istraživanje kako bi se bolje stekao utisak o delovanju aktivista stranaka kako na Twitteru, Facebooku i u komentarima popularnih portala sa vestima. Rezultati bi sigurno bili iznenađujući.

Izvor: BBC, RT

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,