BIZIT 2022

Baterije na pametnim telefonima su sve slabije

Pošto su naši telefoni postali pametniji i snažniji pomislili bismo da su se jednostavne i osnovne stvari poput baterije, takođe poboljšale. Dok primećujemo promene kao što je uvođenje tehnologije brzog punjenja, ukupna izdržljivost baterija izgleda da se smanjuje, barem je to pokazao test Geoffrey A. Fowler iz Washington Post-a.

PCPress.rs Image

U svom testu, Fowler je uzeo 13 uređaja među kojima su uređaji lansirani 2017. i 2018. godine, i testirao je njihovu izdržljivost baterija. Na osnovu njegovih nalaza, čini se da ima nekih flagship telefona iz 2018. koji su imali slabiju bateriju u poređenju sa njihovim prethodnikom iz 2017. godine, što ukazuje na to da baterije na našim pametnim telefonima ne mogu da prate poboljšanja performansi.

Na primer, iPhone Xs Max je imao bateriju koja može da izdrži deset sati i šest minuta, međutim iPhone 8 Plus iz 2017. je imao bateriju koja je mogla da potraje deset sati i deset minuta. Ova razlika od četiri minuta bi mogla da bude u granicama statističke greške. Međutim baterija kod Pixel 3 telefona iz 2018, je na testu pokazala da traje osam sati i 28 minuta, što je primetnije manje od Pixel 2 i Pixel 2 XL telefona čije su baterije potrajale devet sati i 57 minuta i devet sati i 26 minuta respektivno.

Pročitajte i:  Istraživači obučavaju AI da predvidi degradaciju EV baterije

PCPress.rs Image

Trebalo bi napomenuti da je Fowler u testovima merio vreme pretraživanja veba. S obzirom na to da radimo mnogo više stvari na našim telefonima od pretraživanja veba, ne bi moglo da se kaže da je ovo potpuno tačno, ali je ipak zabrinjavajuće. Takođe, nisu se svi telefoni pokazali u lošem svetlu. iPhone XR dospeo je u sam vrh liste testiranja sa baterijom koja može da izdrži 12 sati i 25 minuta, dok je Samsung Galaxy Note 9 imao bateriju koja je držala čak 12 sati, što je 3 sata duže od Galaxy S9 +.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,