BIZIT 2022

U službi zdravlja

Gadžeti odavno nisu samo zanimacija za geek‑ove. Mnogi od njih brinu se i o nekim bitnim aspektima života, a jedan od najvažnijih svakako je zdravlje. Zato uređaji koji se bave ovom temom postaju sve interesantniji.

Antihrkač

22Deliti krevet s nekim ko hrče je gore od noćne more. Tradicionalni recepti protiv hrkanja (zviždanje, okretanje na bok i slično) najčešće nemaju efekta, ali zato u pomoć priskače tehnologija. Silk’n Silent je mala maska koja se nosi ispod nosa i, kako proizvođač tvrdi, uspešno sprečava hrkanje. Uređaj se pokreće na zvuk hrkanja, tako što aktivira blago inhalaciono sredstvo koje širi nosnu duplju i time sprečava nastanak neprijatnih zvukova tokom spavanja. Odlična spravica, samo se postavlja jedno pitanje – kako čovek može uopšte da zaspi sa ovom maskom na licu? Cena i datum početka prodaje još uvek nisu poznati.

 

 

 

 

Sat za zdravlje

21Iako sam mogao da ga svrstam u kategoriju pametnih satova, Philips Health Watch je poseban jer se fokusira na zdravstvenu analizu podataka koje sat očitava s ruke na kojoj se nalazi. Časovnik poseduje optički senzor otkucaja srca, akcelerometar i druge senzore koji služe za očitavanje parametara zdravstvenog stanja, aktivnosti osobe i načina njenog sna. Philips nije dao mnogo informacija, sem da se podaci prikupljaju i analiziraju kroz Philips HealthSuite aplikaciju, a onda se korisniku predočavaju u vidu izveštaja. Za sada se ne zna kada će ovaj časovnik biti dostupan u prodaji, kao ni koliko će koštati.

Ultrazvuk u džepu

23Još jedan Philips‑ov aparat zaintrigirao je javnost na IFA sajmu. Philips Lumify je džepna verzija ultrazvučnog aparata koji se koristi zajedno s mobilnim telefonom. Umesto glomazne mašinerije, lekari mogu sada da koriste ovaj mali uređaj i da ga nose svuda sa sobom. Čak i sami pacijenti mogu da naprave ultrazvučni snimak i da ga putem Interneta proslede lekaru na pregled. Naravno, to neće moći da uradi baš svako, već samo oni koji se pretplate na servis koji Philips planira da aktivira. Inače, Lumify će, zajedno s pretplatnim servisom, biti dostupan u Americi do kraja godine, dok za Evropu još nema podataka.

Senzor spavanja

24Umesto da nosite neki uređaj dok spavate, Samsung je osmislio tehnologiju koja se drži ispod jastuka ili dušeka i meri parametre sna. Samsung SleepSense je pljosnati diskoliki uređaj koji prati otkucaje srca, disanje i kretanje u toku sna, kako proizvođač kaže, s preciznošću od čak 97 odsto. Prikupljeni podaci zatim se šalju u aplikaciju na mobilnom telefonu koja izračunava „rezultat“ spavanja baziran na sedam faktora, među kojima su ukupno vreme spavanja, broj buđenja u toku sna, kao i vremenski procenat REM faze u toku sna. Kroz aplikaciju se čak mogu dobiti i saveti eksperata sa Harvarda o ishrani i načinu života koji će obezbediti bolji i kvalitetniji san.

SleepSense je kompatibilan i sa Samsung SmartThing sistemom (o kome će biti reči malo kasnije), tako da kada detektuje stanje sna, može da izda naredbe za gašenje svetla, smanjenje nivoa rada klime, isključivanje TV‑a… Uređaj će do kraja godine početi da se prodaje u Koreji, a još uvek nisu objavljene informacije za ostatak sveta.

Branislav Bubanja

(Objavljeno u Časopisu PC#225)

Facebook komentari:
eFakture