Uberu zabranjeno da nastavi testiranje autonomnih vozila

Uberu nikako krene nakon saobraćajne nesreće u kojoj je njihovo autonomno vozilo udarilo pešaka.

PCPress.rs Image

Poznata kompanija za prevoz se trenutno nalazi u neprijatnoj poziciji nakon prve saobraćajne nesreće u kojoj je pešak stradao od autnomnog vozila. Američka država Arizona odlučila je da do daljnjeg zabrani testiranje autonomnih vozila na njihovim putevima. Njihova odluka možda ima veze sa ne tako blagonaklonim izveštajima o Uber vozilima koja su isplivala nakon nesreće. Po svemu sudeći, određeni problemi su postojali i pre incidenta.

Guverner Arizone je pisao kompaniji u ponedeljak gde se kaže da je bilo nesumnjive greške i da je bezbednost najveći prioritet. Uber je na to odgovorio da će pomoći istražiteljima koliko god može, ali pitanje je da li će to biti dovoljno. Reakcija guvernera dolazi nakon što je objavljen video u kome se vidi kako vozač ne gleda na put bar 5 sekundi pre nesreće. Po njegovim rečima video otvara mnoga pitanja, a najvažnije je svakako da li je Uber uopšte treba da nastavi testiranje u Arizoni.

On je naredio zvaničnicima da suspenduju dozvolu kompaniji da testira autonomna vozila na lokalnim putevima dok se ne završi istraga. Ton kojim se guverner obraća Uberu je u kontrastu sa entuzijazmom koji je pokazao pre dve godine kada je dočekao Uber vozila “otvorenih ruku i širom otvorenih puteva”.

Uberu zabranjeno da nastavi testiranje autonomnih vozila arizona samovozeća kola automobili volvo

Uber pod žestokim pritiskom zbog autonomnih vozila

Uber se suočava sa žestokim kritikama, iako je među prvim vestima objavljeno da je upravo pešak kriv sa nesreću. Situaciju su dodatno otežali komentari konkurencije koja ovih dana izjavljuje da bi njihova vozila sigurno bolje reagovala. Tako je šef Google sekcije za autonomna vozila Waymo izjavio da bi njihova tehnologija uspela da se bolje snađe u datoj situaciji. Isto tako kompanija koja je dizajnirala senzore za izbegavanje sudara za Uber objavila da je zbunjena nesrećom zato što je njihova oprema sposobna da registruje objekte u gradu.

Pored toga Volvo vozila koje koristi Uber opremljena su Mobileye čipovima i senzorima, ali je ovaj sistem za pomoć pri normalnoj vožnji bio isključen. Ništa od ovoga ne zvuči dobro po Uber, ali to nije ništa novo za ovu kompaniju koja je u poslednje vreme isključivo poznata po skandalima. Da li će ova situacija uticati na sve proizvođače autonomnih vozila ili samo na Uber, pokazaće naredni period.

Izvor: BBC

Facebook komentari: