Vertiv UPS snaga caruje

Napajanje kritičnih uređaja u data centru nikada nije bio lak zadatak. Pored neophodne redundanse u vidu višestruko obezbeđenih izvora napajanja, treba obezbediti još neke važne činioce. Vertiv™ Liebert GKST5 litijum-jonski UPS pruža najviši nivo zaštite napajanja za vaše poslovne IT aplikacije.

PCPress.rs Image

Svakako da je UPS (Uninerruptible Power Supply) višestruko značajan uređaj, a njegov kvalitet obezbeđuje ne samo neprekidan rad ostalih komponenti infrastrukture već i premošćava male greške u napajanju ili neki duži period prelaska na rezervno napajanje koje, na primer, zahteva uključivanje generatora.

Naizgled jednostavan izbor i dimenzionisanje UPS-a komplikuje se i dobija na značaju ako vaš data centar opslužuje i vrlo zahtevne kategorije korisnika, poput banaka, eCommerce sajtova ili vladinih servisa koji omogućavaju nesmetan rad mnogih institucija i servisa, da ne pominjemo servise koji su povezani sa zdravstvom zbog čijeg bi prestanka s radom, čak i na veoma kratak period, mogle nastati nesagledive posledice.

Baterija snagu čuva

Baterija je jedna od najvažnijih komponenti UPS-a, ali i baterije su se menjale s vremenom. Svakako vam je poznato da su prvi UPS uređaji imali olovne baterije, veoma slične dobro poznatim automobilskim akumulatorima. Ipak, za odustajanje od ovog koncepta bilo je dosta razloga. Tečna kiselina ne samo da je mogla da bude uzrok brze havarije usled razlivanja već su i njena isparenja mogla negativno da utiču na rad i životni vek ostalih komponenti data centra.

PCPress.rs Image

Ove baterije su relativno brzo zamenjene sličnima kojima je umesto tečnosti, prostor između elektroda popunjen želatinom slične namene, pa i sastava. Obe ove vrste, zajednički nazvane VRLA baterije (valve regulated lead–acid), imaju neke specifičnosti po pitanja održavanja, brzine punjenja i maksimalne snage koju mogu da daju, ali bio je neophodan prelazak na nešto novo.

Vertiv™ Liebert® GXT5 litijumjonski onlajn UPS sa dvostrukom konverzijom obezbeđuje i najviši nivo besprekornog napajanja i rezervne baterije za IT opremu kritičnu za poslovanje

To novo, zapravo i nije bilo baš toliko novo – već dugo u našim kućnim i ručnim elektronskim uređajima imamo litijum-jonske baterije, ali njihovo prisustvo u UPS uređajima je odlagano zbog visoke cene baterija većeg kapaciteta. Ipak, sigurnost često nema cenu, pa VertivLiebert GKST5 generacija UPS uređaja ima baš ovakve baterije u sebi. Da li je zbog toga skuplji ili manje isplativ?

Pročitajte i:  Pridružite se nagrađivanom partnerskom programu kompanije Vertiv!

Najlepše je što litijum-jonska tehnologija pruža do tri puta duži životni vek od olovnih baterija i smanjuje ukupne troškove vlasništva za skoro polovinu, što može jasno da se vidi iz tabele koja predstavlja prednosti litijum-jonskih baterija.

Sigurnost pre svega

Neophodna snaga je verovatno najjednostavnija za izračunavanje i direktno zavisi od snage priključenih uređaja. Naravno, nećete sve uređaje u reku priključiti na UPS (nekako je klima prvi kandidat za izbacivanje), ali možete čak i to, jer se VertivLiebert GKST5 proizvodi u varijantama od 1000, 1500, 2000 i 3000 VA. Ono što je možda i najlepša karakteristika jeste to što na bilo koji model možete da priključite i set dodatnih spoljnih baterija i tako produžite vreme autonomnog napajanja.

PCPress.rs Image

GKST5 litijum-jonski onlajn UPS sa dvostrukom konverzijom obezbeđuje i najviši nivo besprekornog napajanja i rezervne baterije za IT opremu kritičnu za poslovanje, kao što su oprema za poslovnu mrežu i serveri koji osiguravaju da vaše kritične aplikacije budu zaštićene u slučaju neočekivanog gubitka napajanja ili udara struje.

Pročitajte i:  Vertiv predviđa trend intenzivnog fokusa na omogućavanje upravljanja energijom uz pomoć AI-a

Malo bolji poznavaoci znaju osnovnu back-UPS tehnologiju koja standardno napaja uređaje pri nestanku mreže ili fluktuacijama napona, kao i interactive-UPS uređaje koji su slični ali imaju kraće vreme reakcije (tipično 4-6 ms) na nestanak ili fluktuacije napajanja. Naravno, kod kuće možete da koristite i back-UPS jer nije mnogo važno što sporije reaguje pa se Wi-Fi ruter u međuvremenu restartuje. Kraće vreme reagovanja je neophodno za osetljiviju opremu koja ne bi smela da se restartuje, ali rešenje za kritične uređaje je svakako online UPS s dvostrukom konverzijom.

PCPress.rs Image

Šta to, u praksi, znači? To znači da se uređaji povezani na UPS nikada neće napajati direktno iz mreže. Naime, prva konverzija pretvara naizmeničnu struju iz mreže u jednosmernu struju koja puni baterije, a druga konverzija pretvara jednosmernu struju iz baterija nazad u naizmeničnu struju iz mreže. Ova AC-DC/DC-AC (dvostruka) konverzija napona zapravo potpuno odvaja vaše uređaje od javne mreže napajanja i obezbeđuje potpuno neprekidnu autonomiju priključenih uređaja.

Ne samo snaga već i pamet

Dobre karakteristike VertivLiebert GKST5 serije proizvoda ovde se ni izdaleka ne završavaju.

Sjajna kontrola svih parametara UPS-a. Primera radi, već sam UPS ima ekran u boji i tastere za kontrolu parametara. Zanimljivo je da se prikaz na ekranu prilagođava horizontalnom (tower) ili vertikalnom (rack) položaju jer je ugrađen senzor za gravitaciju. To ne znači da treba da obrćete UPS poput mobilnog telefona (a i biće malo teže), ali je moguće.

PCPress.rs Image

Ako nastavimo s kontrolama, mogućnosti su višestruke. Možete da ga kontrolišete pomoću USB porta i softvera Power Assist ili da ugradite Liebert® RDU101 karticu za Web/SNMP upravljanje uz pomoć softvera Power Insight.

Faktor izlazne snage (PF) je 0,9 ili bolji. To znači da se najmanje 90 odsto snage iz baterija pretvara u snagu za napajanje. Pruža upotrebljiviju snagu, omogućavajući vam da povežete više opreme štedeći novac i prostor. U online režimu, stepen efikasnosti je oko 95 odsto, a u ECO režimu čak oko 98 odsto. Poređenja radi, UPS koji imate kod kuće radi s otprilike 80 odsto efikasnosti. Ugrađene unutrašnje baterije nude do 14 minuta rada pri punom opterećenju.

Pročitajte i:  Vertiv se pridružuje NVIDIA partnerskoj mreži

Postoje dve nezavisno programabilne grupe izlaza. Produžite vreme rada kada je na baterijskom napajanju tako što ćete uključiti opremu koja je povezana s napajanjem, a smanjiti ili isključiti manje kritična opterećenja.

Svaki od modela opremljen je sa do sedam utičnica sa spoljnim baterijama koje osiguravaju zaštitu kritične opreme. UPS trpi i širok opseg ulaznog napona. Produžite vek baterije tako što ćete dozvoliti UPS-u da maksimalno iskoristi potrošnju energije pre prebacivanja na bateriju jer dvostruka konverzija toleriše mnogo veći opseg ulaznog napona.

PCPress.rs Image

Statusima naprednog upozorenja UPS šalje rane zvučne i vizuelne alarme koji vas opominju na status sistema kako bi vas upozorili na ulazni napon, izlazno preopterećenje, praznu bateriju ili stanje kad je neophodna zamena baterija.

GKST5 litijum-jonski UPS štiti od najšireg opsega fluktuacija snage i automatski se prebacuje na rezervnu bateriju kada se otkrije gubitak struje. Sa faktorom izlazne snage (PF) od 0,9 ili boljim i bez vremena prelaska do rada na bateriji, možete osigurati da vaša najkritičnija sredstva budu vrlo pažljivo zaštićena.

Vertiv.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,