BIZIT 2022

Testirali smo: kućni i SoHo štampači

Treba vam kućni ili SoHo štampač povoljne cene, malih dimenzija i sjajnih karakteristika? Isprobali smo Xerox Phaser 3020bi i zaključili da je to odličan kandidat!

3020_Right_Open

Preporuka1Xerox Phaser 3020bi je jedan od najmanjih laserskih štampača na domaćem tržištu. S kućištem dimenzija 331×215×188 mm i masom od tek nešto preko četiri kilograma lako će se smestiti u bilo kojoj prostoriji. Dizajniran je za svakodnevni rad u kućnim uslovima ili u manje zahtevnom radnom okruženju kao što su kućne i male kancelarije (SoHo). To govorimo ne samo na osnovu dimenzija već i predviđenog obima štampe od oko 15.000 stranica mesečno, koliko Xerox predviđa za ovaj maleni Phaser.

Brzina štampe deklarisana je na 21 A4 stranicu u minuti, a vreme do prvog otiska iznosi oko osam sekundi, što su odlične vrednosti – Phaser 3020bi tu može komotno da se nosi s daleko većim i skupljim konkurentima. Kompromisa je moralo biti kod tako minijaturnog kućišta, pa je maksimalni broj ulaznih listova 150, dok je na izlazu taj broj za 50 manji. Nema mogućnosti za dodatne fioke, što se u ostalom od ovako malog printera i ne očekuje. Odličan hardver zaslužan je za vrlo brzu pripremu za štampu, a Xerox se odlučio za vrlo brz procesor koji radi na taktu od 600 MHz s robusnih 128 MB RAM‑a. Kvalitet otiska iznenađujuće je dobar, precizan i generalno viši od onoga što je neophodno kućnom korisniku ili manjoj firmi. Zbog dimenzija treba zaboraviti na dupleks štampu.

Pročitajte i:  Original: Novi život kancelarijskog papira i štampe

3020_Cover_Open

Oštrina i fleksibilnost

Podržane su rezolucije 600×600 dpi i 1200×1200 dpi, što je sjajna vest za sve kojima je potrebna veća oštrina teksta. Inicijalni toner obezbeđuje 700 odštampanih A4 strana sa 5% popunjenosti, a zamenski toner gotovo dvostruko više – 1500 stranica sa istim procentom popunjenosti. Od konekcija s računarom, na raspolaganju je USB 2.0 interfejs za koji Xerox isporučuje kabl, a koji je ujedno idealan za prvu instalaciju. Najviše nam se dopala činjenica da ovaj maleni laser ima ugrađen WiFi 802.11 b/g/n modul koji mu daje fleksibilnost, jer nije neophodno da bude direktno povezan s računarom ili ruterom. Bilo koji ugao sobe biće dovoljan za njega dok god je signal bežične mreže dovoljno jak da se ostvari stabilna veza.

Xerox Phaser 3020bi
Brzina štampe mono (A4) 20 ppm
Rezolucija (dpi) 600×600, 1200×1200
Vreme do prve štampe 8.5 s
Interfejs USB 2.0
Wireless konekcija WiFi, WiFi Direct
Takt procesora 600 MHz
RAM 128 MB
Kapacitet kasete za papir 150
Dimenzije (V׊×D) 331×215×188 mm
Masa 4.1 kg
Pročitajte i:  Epson i Usain Bolt nastavljaju partnerstvo u cilju promovisanja štampanja bez kertridža širom Evrope

Instalacija i puštanje u rad štampača traju desetak minuta i sve je proteklo potpuno glatko. Drajveri i kompletan softver isporučuju se u paketu, pa je sistem instalacije potpuno automatizovan. Kako bi inicijalna instalacija bila što jednostavnija, savetujemo da iskoristite USB kabl za povezivanje.

Phaser 3020bi je veoma tih, precizan i rad s njim je maksimalno udoban. Kada na sve to dodamo i povoljnu cenu otiska, posebno sa zamenskim tonerom, nije teško zaključiti da smo bili vrlo zadovoljni ovim uređajem. Ukoliko vam je potreban laserski štampač minimalnih dimenzija sa bežičnom konekcijom koji brzo obavlja svoj posao, Xerox Phaser 3020bi svakako ulazi u uži izbor.

www.xerox.com


Objavljeno u časopisu PC#215

Nebojša Todorović

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,