Windows 10 update briše My Documents podatke!

Poslednji Windows 10 update uneo je pravu pometnju među korisnicima zbog neverovatnog baga. Mnogi koji su ažurirali sistem kasno su shvatili da ovaj update briše My documents podatke. Šta se ustvari desilo i šta je Microsoft uradio po tom pitanju?

PCPress.rs Image

Novi Windows 10 update 1809 je pušten pre nekoliko dana, pa je dosta ljudi po automatizmu ažuriralo svoj operativni sistem – jer šta može loše da se desi? Kako stoje stvari, mnogo toga, naročito ako, i pored mnogih saveta, i dalje većinu podataka držite u My Documents folderu. Ubrzo nakon lansiranja updatea, počeli su da se javljaju korisnici kojima su podaci obrisani iz ovog direktorijuma!

Zašto Windows 10 update briše My Documents podatke?

U skladu sa tradicijom Windows bagova, šteta je uvek maksimalna. U ovom slučaju, biće obrisan glavni folder za dokumenta (c:/users) koji sadrži fotke, muziku, dokumenta i generalno sve lično što ste snimali na default lokaciju.

Pročitajte i:  AI kompanije za suzbijanje slika zlostavljanja dece 

Tačan uzrok ovog katastrofalnog propusta Microsoft tima se još uvek ne zna. Ipak, veruje se da je bag povezan sa One Drive servisom, ali se niko do sada nije zvanično oglasio da objasni šta se ustvari dešava. Ukoliko niste još uvek ažurirali sistem, svakako bekapujte sve što ne biste želeli da izgubite zauvek.

Iako se pokazalo da ovaj bag ne pogađa svakog korisnika, sigurno ne biste želeli da se kockate sa svojim slikama sa letovanja ili ključnim dokumentima.

UPDATE: Microsoft priznao grešku

Usled otkrivene greške, Microsoft je napokon zaustavio distribuciju update-a. Microsoft je posavetovao sve koji su eventualno skinuli update da ga ne instaliraju dok se ne ustanovi šta se ustvari dešava. Kako stoje stvari, stručnjaci iz kompanije još uvek nemaju predstavu šta se ustvari desilo i kako se bag aktivira. Zbog toga će proći neko vreme dok se ne dođe do rešenja i nove verzije updatea.

Pročitajte i:  Microsoft je kažnjen sa 242 miliona dolara

To na žalost, ne znači ništa onima koji su već izgubili svoje podatke, mada uvek postoji šansa da file recovery/undelete alati spasu nešto ukoliko nije napravljen backup. Kompletan debakl Microsofta sa novim updateom još je pojačan kad se uzme u obzir da su korisnici uveliko prijavljivali ovaj bag, ali se kompanija tada nije obazirala. Dugoročni problem predstavlja informacija da je veliki broj testera otpušteno a da nije osmišljena alternativa. Dakle, ništa nam ne garantuje da se slična kardinalna greška neće ponoviti. Sa ovakvim operativnim sistemom, kome trebaju hakeri?

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,