Windows 7 bug: Google otkrio opasnu grešku u sistemu

Google je upozorio na ozbiljan Windows 7 bag koji omogućava hakerima da preuzmu kontrolu nad kompjuterom.

Windows 7 logo desktop

Ispostavilo se da hakeri uveliko zloupotrebljavaju ranjivost Windows 7 sistema kombinujući otkriveni bag sa greškom u Chrome pregledaču. To je ujedno i glavni razlog zašto je na opasni Windows propust upozorio upravo Google.

Ubrzo nakon otkrivanja greške u Chrome-u izbačena je zakrpa koja je eliminisala problem. S druge strane, Microsoft je izjavio da radi na ispravki problem u Windows 7 operativnom sistemu. Bag u operativnom sistemu nalazio se u delu koji brine da programi ne komuniciraju van sopstvene aplikacije.

Hakeri su zloupotrebljavali ovaj Windows 7 bag u kombinaciji sa Chrome greškom prebacujući maliciozni kod u sistem. Prvobitni zero-day bag u browseru je otkriven 1. marta nakon čega je Google je izbacio Chrome update koji zatvara ovu bezbednosnu rupu.

Google inženjer Junstin Schuh upozorio je korisnike da obavezno apdejtuju Chrome browser i da restartuju sistem kako bi ažuriranje imalo efekta. Ipak, nedavno je otkriveno da je ovaj bag korišćen u kombinaciji sa Windows 7 bezbednosnim propustom.

Pročitajte i:  Ažurirajte svoj Windows računar  

Windows 7 bug rešenje – Windows 10?

Stručnjaci iz Googlea primetili su ovu grešku pre svega u Windows 7 32-bitnom operativnom sistemu. Oni ujedno preporučuju da je najefikasnije rešenje – prelazak na Windows 10. Ovaj predlog je za mnoge Windows 7 korisnike neprihvatljiv usled straha od bezbednosnih propusta Desetke. Ipak, i Windows 7 ima svoje manjkavosti zbog čega je često na meti hakera.

I dok je Google prilično brzo reagovao, Microsoft još uvek nije dao precizniji datum izlaska Windows 7 patcha. Iz kompanije poručuju da će rešenje stići “što je pre moguće”. Iako je Windows 7 10 godina stari operativni sistem, i dalje se ne nalazi na milionima mašina. Nedavno je objavljeno da će se prestati sa (besplatnim) ažuriranjima za ovaj sistem posle 2020. godine. To znači da će korisnici imati sigurno čast da iskuse još koji Windows 7 bag.

Izvor: Google Security Blog

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,