ERP 2024

X želi dozvolu da prikuplja vaše biometrijske podatke

X, platforma ranije poznata kao Twitter, proširuje količinu podataka koje prikuplja o korisnicima. Društvena mreža je ažurirala svoju politiku privatnosti kako bi uključila izdvajanja za „biometrijske informacije“ i „istoriju zapošljavanja“, kako je primetio Bloomberg.

PCPress.rs Image

„Na osnovu vašeg pristanka, možemo da prikupljamo i koristimo vaše biometrijske podatke u svrhe bezbednosti, bezbednosti i identifikacije“, navodi se u politici privatnosti. Ne uključuje nikakve detalje o tome koju vrstu biometrijskih informacija ovo uključuje – ili kako X planira da ih prikupi – ali obično uključuje otiske prstiju, šare irisa ili crte lica.

X Corp. je imenovan u predloženoj grupnoj tužbi u julu zbog tvrdnji da njeno prikupljanje podataka krši Zakon o privatnosti biometrijskih podataka Ilinoisa. U tužbi se navodi da X „nije na odgovarajući način obavestio pojedince“ da „prikuplja i/ili čuva njihove biometrijske identifikatore na svakoj fotografiji koja sadrži lice“ koja je postavljena na platformu.

Jedna od mogućnosti za korišćenje biometrijskih podataka je omogućavanje prijavljivanja bez lozinke. Prema nalazima programera aplikacija Steve Moser, X planira da uvede podršku za pristupne ključeve, koji mogu da koriste otisak prsta vašeg uređaja, prepoznavanje lica ili PIN za prijavu na vaš nalog. Međutim, FIDO Alijansa – neprofitna organizacija koja se zalaže za korišćenje pristupnih ključeva – kaže da biometrijski podaci i obrada „nastavljaju da ostanu na uređaju i nikada se ne šalju na bilo koji udaljeni server“.

Pročitajte i:  Australija: X ne bi trebalo da postavlja granice internet zakona

U politici privatnosti se dodaje da X takođe može da prikuplja „vašu istoriju zaposlenja, istoriju obrazovanja, preferencije pri zapošljavanju, veštine i sposobnosti, aktivnost traženja posla i angažovanje“. To je verovatno povezano sa funkcijama traženja posla koje je vlasnik X Elon Musk nagovestio da uključuje. Platforma je prošle nedelje predstavila beta funkciju funkcije zapošljavanja za kompanije, a takođe planira da doda video i audio pozive sa „broj telefona nije potreban“.

Trenutna politika privatnosti, koju možete pročitati ovde, ne pominje prikupljanje biometrijskih podataka ili informacija u vezi sa istorijom zaposlenja. Prema obaveštenju na vrhu stranice, nova politika ne stupa na snagu do 29. septembra 2023.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,