ePlaneta

Xbox ima novu konkurenciju

Microsoft je počeo da menja svoju politiku kada je u pitanju tržište konzola za video igre. Oni više ne vide kompanije Sony i Nintendo kao najveće konkurente Xboxa. Trenutno neke druge kompanije pokazuju više interesovanja i kapaciteta koji bi mogli postati konkurenti Xboxu i Microsoftu.

xbox ima novu konkurenciju

Google & Amazon kao novi konkurenti

Phil Spencer, šef Microsofta za video igre, izjavio je da sada vide Google i Amazon kao najveće rivale, jer su oni izgradili najozbiljnije infrastrukture za cloud računarstvo. To im daje šansu da razviju snažnu podlogu za cloud gejming platforme. Ako se i zvanično uključe u borbu za prevlast u gejming industriji, imaće veliku prednost u odnosu na druge. Razlog je jednostavan. Cloud gejming omogućava da i korisnici sa slabijim uređajima mogu da igraju zahtevne igre bez problema i bagova.

Takođe je naveo kako Nintendo i Sony trenutno jesu u raskoraku kada je u pitanju budućnost igranja video igara. Microsoft poštuje Nintendo i Sony, ali su svesni kapaciteta koje poseduju Amazon i Google. To ne znači da se umanjuje vrednost Nintenda i Sonija, već da tradicionalne gejming kompanije nisu u stanju da se takmiče sa pomenutim firmama.

Pročitajte i:  OpenAI: Bivši radnici žele da nas upozore da je AI opasan

xbox joystick i konzola

 

Cloud gejming – budućnost video igara

Što se tiče Google-a, oni su na tržište cloud gejminga ušli u 2019. godini uz servis Stadia streaming. Ono što kritičari navode kao manu ovog servisa jeste mala ponuda igara. I Amazon i Apple imaju prodavnice sa aplikacijama i igricama, međutim nijedna od njih dve trenutno ne nudi igranje istih kroz cloud, već direktno na uređaju. Glasine kažu da Amazon radi na razvoju platforme za cloud gejming, a nama ostaje da sačekamo i vidimo hoće li ugledati svetlost dana.

Sony već ima svoju platformu za ovaj tip igranja, i ona se zove PlayStation Now. Trenutna joj je mana što igre strimuje u 720p rezoluciji, kako bi obezbedila dovoljno stabilnu konekciju za igranje. Nvidia je u utorak lansirala GeForce Now, platformu za cloud gejming koja treba da postavi nove standarde u ovoj oblasti. Činjenica je da će proći još vremena pre nego ova vrsta igranja postane standard u industriji, jer su i Sony i Microsoft najavili svoje nove tradicionalne konzole. Sony PlayStation 5 biće objavljen kako je i planirano, za Božić 2020. godine.

Pročitajte i:  Android otkriva da li je vaš telefon ukraden 

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,