ePlaneta

Xiaomi lansira 13 Ultra, pozicionirajući ga kao “telefon sa profesionalnom kamerom”

Xiaomi je u 13. aprila najavio vrhunsku verziju svog vodećeg telefona, Xiaomi 13 Ultra. 

PCPress.rs Image

Saradnja Xiaomi-a i Leica-e

Radeći sa Leicom, kineski proizvođač pametnih telefona pokušava da pozicionira uređaj kao profesionalnu kameru u pametnom telefonu, a ne kao pametni telefon sa moćnim kamerama. 13 Ultra ima zadnju kameru sa četiri sočiva, dok glavna kamera koristi 50MP 1-inčni Sony IMX989 senzor, koji nudi fizički otvor blende koji se otvara kao f/1.9. Cena telefona je od 870 USD do 1.142 USD.

Ovo ažuriranje Ultra serije, koja je dugo bila ponuda Xiaomi-ovih pametnih telefona, ukazuje na kontinuiranu ambiciju kompanije da gurne pametne telefone više u domen profesionalnih kamera, pri čemu se fotografija smatra glavnom prodajnom tačkom u odnosu na druge funkcionalnosti.

Da bi podržali svoju ambiciju za profesionalnu kameru, kamere Xiaomi 13 Ultra, koriste Leica-in novodizajnirano Vario-Summicron sočivo, pri čemu uređaj takođe nudi ručni otvor blende i optičku stabilizaciju. Xiaomi je takođe dodao profesionalne dodatke za fotografisanje.

  • Glavna kamera telefona sadrži senzor Sony IMX989 od 50 megapiksela od jednog inča sa promenljivim otvorom blende, optičku stabilizaciju slike (OIS – optical image stabilization) i Leica Vario-Summicron sočivo. Korisnici mogu ručno da promene fizički otvor blende na glavnoj kameri sa f/1.9 na f/4.0, omogućavajući veću dubinu polja ili više svetla. Tri podržane zadnje kamere od 50 MP uključuju telefoto kameru od 75 mm, super telefoto kameru od 120 mm i širokougaonu kameru od 12 mm sa makro režimom.
  • Summicron označava maksimalnu blendu objektiva od f/2.0. Termin je prvobitno bio dodeljen najpopularnijim žižnim daljinama u Leica-inom M-sistemu: 28 mm, 35 ​​mm, 50 mm, 75 mm i 90 mm.
  • Xiaomi takođe nudi profesionalne komplete za fotografisanje uz telefon za dodatnih 116 dolara. Ovi kompleti za fotografisanje uključuju zaštitnu futrolu napravljenu od tehnologije nano kože i wireless ručku za fotografisanje, koja korisnicima daje fizičko shutter dugme. Zaštitna futrola takođe dolazi sa adapterskim prstenom od 67 mm za kameru, omogućavajući korisnicima da pričvrste druga sočiva, a dolazi sa poklopcem za sočivo i kaišem za kameru.
  • 13 Ultra je opremljen 6,73-inčnim OLED ekranom od 1440 piksela otpornim na prašinu i vodu i pokreće ga Snapdragon 8 Gen 2 procesor. Baterija od 5.000 mAh može se brzo puniti bežično.
  • 13 Ultra je predstavljen u Kini ovog meseca, uoči njegovog lansiranja na međunarodna tržišta. Uređaj dolazi sa premazom od veganske kože u zelenoj, crnoj ili beloj boji i nudi tri opcije skladištenja: 12GB RAM + 256GB, 16GB RAM + 512GB, 16GB RAM + 1TB.
Pročitajte i:  Redmi Pad Pro: Doživite nezaboravno iskustvo zabave na grandioznom ekranu uz besprekorne performanse

Prihod kompanije Xiaomi je značajno opao u 2022. godini, iznosivši 40,68 milijardi dolara, što je smanjenje od 14,7% u odnosu na prethodnu godinu, prema finansijskim rezultatima. Ali kompanija je saopštila da je ipak uspela da poveća ulaganja u istraživanje i razvoj. U 2022, Xiaomi je uložio oko 2,32 milijarde dolara u istraživanje i razvoj, što je povećanje od 21% u odnosu na prethodnu godinu, najavio je izvršni direktor i osnivač Lei Jun na ovonedeljnom predstavljanju. Lei je ponovio da se fokus brenda na tržištu vrhunskih telefona neće promeniti dugoročno. 

Xiaomi-jev finansijski izveštaj za četvrti kvartal 2022. pokazuje da su isporuke vrhunskih pametnih telefona kompanije porasle za 6,8% na godišnjem nivou tokom perioda.

Xiaomi i Leica su prošle godine prvi put najavili saradnju na naprednim pametnim telefonima sa kamerom. 12S Ultra postao je prvi Xiaomi pametni telefon koji je ponudio potpuno novi sistem za obradu slike koji je razvio Leica kada je objavljen u novembru.

Izvor: Technode

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,