ERP 2024

YouTube Dislike dugme retko menja video preporuke, kažu istraživači

Za YouTube gledaoce koji su nezadovoljni video zapisima koje im je platforma preporučila, pritisak na Dislike dugme možda neće praviti veliku razliku.

PCPress.rs Image

Novo Mozilla istraživanje pokazuje da korisnici YouTube-a imaju malo kontrole nad onim što im se preporučuje

YouTube je rekao da korisnici imaju brojne načine da naznače da ne odobravaju sadržaj i da ne žele da gledaju slične video snimke. Ali, u izveštaju objavljenom 20. septembra, istraživači iz Mozilla fondacije rekli su da su sve te kontrole bile relativno neefikasne. Rezultat je bio da su korisnici nastavili da dobijaju neželjene preporuke na YouTubeu, najvećem video sajtu na svetu. Istraživači su otkrili da je YouTube-ovo dislike dugme smanjilo slične, neželjene preporuke za samo 12 procenata, prema njihovom izveštaju pod naslovom „Da li ovo dugme funkcioniše?“ Pritisak na “Don’t recommend channel” bio je 43 odsto efikasan u smanjenju neželjenih preporuka, pritisak na “not interested” je bio 11 procenata efikasan, a uklanjanje video snimka iz istorije gledanja bilo je efektivno 29 procenata.

Pročitajte i:  Preskakanje: YouTube ima novu AI opciju

Istraživači su analizirali više od 567 miliona YouTube video preporuka uz pomoć 22.700 učesnika. Koristili su alat, RegretReporter, koji je Mozilla razvila da prouči YouTube-ov algoritam za preporuke. Džesi Mekroski, jedan od istraživača koji je sproveo studiju, rekao je da bi YouTube trebalo da bude transparentniji i da korisnicima omogući veći uticaj na ono što vide. „Možda bi ovde trebalo da poštujemo ljudsku autonomiju i dostojanstvo, i da slušamo šta nam ljudi govore, umesto da im samo trpamo u grlo šta god mislimo da će jesti“, rekao je gospodin Mekroski u intervjuu. Jedan učesnik istraživanja zamolio je YouTube 17. januara da ne preporučuje sadržaj poput videa o kravi koja drhti od bola, koji je uključivao sliku promenjenog kopita. Dana 15. marta, korisnik je dobio preporuku za video pod nazivom „Na ovom kopitu se stvarao pritisak“, koji je ponovo uključivao grafičku sliku kraja kravlje noge. Drugi primeri neželjenih preporuka uključuju video snimke oružja, nasilje iz rata u Ukrajini i emisiju Takera Karlsona na Fox News-u.

Pročitajte i:  YouTube nastavlja borbu protiv ad-blokera na mobilnim telefonima

Istraživači su takođe detaljno opisali epizodu u kojoj je korisnik YouTubea izrazio neodobravanje video snimka pod nazivom „Baka je jela testo od kolačića za ručak svake nedelje. Ovo je ono što se dogodilo njenim kostima.” U naredna tri meseca, korisnik je nastavio da vidi preporuke za slične video zapise o tome šta se desilo ljudima sa stomakom, jetrom i bubrezima nakon što su konzumirali različite namirnice. „Na kraju, uvek se vraća“, rekao je jedan korisnik. Otkako je razvio sistem preporuka, YouTube je svakom korisniku pokazao personalizovanu verziju platforme koja prikazuje video zapise koje njeni algoritmi određuju da gledaoci žele da vide na osnovu ponašanja pri gledanju u prošlosti i drugih varijabli.

U julu 2021, Mozilla je objavila istraživanje koje je pokazalo da je YouTube preporučio 71 odsto video snimaka za koje su učesnici rekli da sadrže dezinformacije, govor mržnje i drugi neugodan sadržaj. YouTube je rekao da se njegov sistem preporuka oslanja na brojne „signale“ i da se stalno razvija, tako da pružanje transparentnosti o tome kako funkcioniše nije tako lako kao „navođenje formule“. „Mnogi signali se nadovezuju jedni na druge kako bi pomogli da informišemo naš sistem o tome šta smatrate zadovoljavajućim: klikovi, vreme gledanja, odgovori na ankete, deljenje, sviđanja i nesviđanja“, napisao je Kristos Gudrou, potpredsednik inženjeringa na YouTube-u, u korporativnom blog postu prošlog septembra.

Pročitajte i:  CEO YouTube-a upozorava OpenAI da je zabranjeno da treniraju svoje AI modele na video snimcima platforme

Izvor: Nytimes

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: