BIZIT 2022

Za Zimske olimpijske igre sprema se brza komunikaciona mreža za pametne vozove

Zimske olimpijske igre su svakako dobar izgovor da se unaprede neke stare, te predstave nove tehnologije, što se upravo dešava u Južnoj Koreji, budući da će se velike grupe posetilaca uputiti u glavni grad ove zemlje početkom sledeće godine. Upravo zbog toga je Samsung najavio da će, u saradnji sa južnokorejskom kompanijom KT, lansirati prvu LTE-R mrežu u okviru vozova velike brzine.

PCPress.rs Image

LTE-R mreža je odgovorna za pametne vozove nove generacije, a železničke kompanije u Evropi su još 2000. godine kreirale standarde za povoljne načine komunikacije između brzih vozova. Cilj je bio da se zamene svi analogni sistemi, te da se GSM-R mreža zameni novom LTE-R brzom mrežom koja je specijalno dizajnirana za pametne vozove. Tako će sada Wonju-Gangneung brzi voz, koji može da razvije brzinu do 250 kilometara na sat, i dizajniran je da primi veliki broj putnika, dobiti LTE-R u okviru sedam stanica, a koja će funkcionisati zajedno sa starijim tehnologijama, poput Trunked radio sistema, VHF sistema, te javne sigurnosne mreže (PS-LTE).

Pročitajte i:  Južna Koreja lansirala prvu svemirsku raketu domaće proizvodnje

PCPress.rs Image

LTE-R, ili LTE-Railway, je bežični komunikacioni sistem koji mašinovođe povezuje sa terminalima, omogućava mu brzu i pouzdanu komunikaciju, te signalizaciju i pri velikim brzinama. Uključuje opcije poput Mission-Critical Push-to-talk, zatim prilagođenu mrežu koja omogućava funkcionisanje servisa. Samsung će omogućiti različite LTE-R projekte u Južnoj Koreji, a tehnologija je prisutna u okviru Busan metro linija još od aprila 2017. godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , , ,