ABSoft ERP primer iz prakse: Pekarska priča

Bez peciva se ne može, barem ne na meridijanima gde se civilizacija razvijala pod snažnim uticajem zapadne kulture. I tako se od proizvoda u kućnoj radinosti stiglo do moćne i razgranate industrije za koju je potreban adekvatan poslovni softver. Kod nas je jedno od rešenja AB Soft‑ov ERP!

PCPress.rs Image

Od kućne radinosti, preko pekare u kraju odakle se širio primamljiv miris hleba tek izvađenog iz peći stiglo se do pekarske industrije koja, eto, vlada u ovoj oblasti poslednjih pola veka. Moderni softver već neko vreme donosi značajnu prednost, na početku zbog ogromnog obima dokumentacije koja se generiše svakog dana, a kasnije su tome pridodati zahtevi koje postavlja sve širi proizvodni program. Setimo se samo da su se nekada iz velikih pekara isporučivali samo beli, polubeli hleb i kifle, a danas na rafovima samoposluga nalazimo pregršt različitih peciva – od zdravih, preko „zdravih“ do onih slasnih i ukusnih koji su tu da uteše dušu i preoblikuju telo.

AB Soft ERP je i u ovoj oblasti moćno rešenje koje zadovoljava potrebe najkompleksnijih sistema. Često se unutar jednog preduzeća nalazi više povezanih tehnoloških segmenata, a dobro je kada i sam softver sve to može da poveže u celinu. Na primer, kada čitamo deklaraciju na hlebu, možemo da ispred imena proizvođača pronađemo skraćenicu „MPI“ što dolazi od „mlinsko‑pekarska industrija“. A gde je mlin, tu je i silos za skladištenje žitarica. A on, opet, pored količina potrebnih za sopstvenu proizvodnju, može da uskladišti i žito ratara koje će oni kasnije, kada im bude odgovaralo, prodati nekom trećem, bilo u izvornom obliku, bilo kao brašno, a skladištenje, manipulaciju i mlevenje platiće kroz ušur.

Pročitajte i:  Više od trećine zaposlenih želi da radi od kuće i posle korone

Sve to – od vage koja meri žito i aparature koja određuje kvalitet robe na ulazu, do upakovanog proizvoda koji se isporučuje kupcu, povezano je kroz AB Soft ERP.

PCPress.rs Image

Detalje o tome možete naći u tekstu „AB Soft za pekarsku industriju“ iz PC#193, a ovde ćemo se posvetiti onome što se dešava u samoj pekari. Radi se o proizvodnji, rekao bi neko baš kao i svakoj drugoj. Tu su proizvodi, sirovine, recepture, normativi, proizvodna cena, VP cena… Dakle, ništa novo, osim što pekare odlikuje nekoliko specifičnosti kojima treba posvetiti pažnju. Pođimo redom.

Spori ritam

Celokupna dnevna proizvodna rutina je dugotrajna, a s druge, veoma kratko traje. Zvuči kao paradoks. Ako ste nekada, barem iz znatiželje, pravili hleb, znate da je to posao koji traje barem tri sata. Treba sačekati da kvasac naraste, zamesiti testo, pustiti da odstoji, pa premesiti, opet dati testu vremena da se razvije i na kraju sve to peći. Za neke superukusne vekne čitav proces može da traje i pola dana. Dakle, sporo je. Kad odmerite količine sirovina i krenete u tehnološki postupak, više nema mnogo prostora za promene količine konačnog proizvoda.

S druge strane, deo procesa se odvija munjevito. Tek ispečen hleb, onako vruć i mirisan, složen u korpe, treba što brže utovariti u vozila koja će sve napravljeno tokom noći odvesti do prodavnica. I tu ne sme da bude greške: tačan asortiman u vozilu koje ide na odgovarajuću rutu, sa otpremnicom‑računom za svaku prodavnicu na kojoj je upravo ono što se isporučuje i sve to mora da se uradi za samo sat‑dva. A ne zaboravite, pričamo o velikoj pekari, desetinama vozila, stotinama računa, još više korpi, a raznog hleba, kifli, smrznutog programa ogroman broj.

AB Soft ERP pruža upravo ono što se od njega očekuje: na vreme, s najmanjim mogućim utroškom manuelnog rada, moguće je planirati, pratiti izvršenje i finalnu realizaciju na nivou ljudi, mašina, sirovina i novca

Srećna okolnost u ovom sporo‑brzo procesu jeste to što svaki kupac, odnosno prodavnica, svakodnevno naručuje manje‑više isti asortiman u sličnim količinama. Dakle, idealno polazište su predefinisane porudžbine iz kojih se svakog dana lansiraju nalozi za proizvodnju i nalozi za otpremu, pa čak lako može da se napravi plan proizvodnje za naredni period: nedelju, mesec, kvartal…

Pročitajte i:  Ko se do kraja 2021.vraća u kancelarije?

Ubrzanje za finale

Sledeći korak, ako zanemarimo očigledne u toku same proizvodnje (radni nalozi, trebovanja i slično), jeste trenutak isporuke. Pošto su svi nalozi za otpremu generisani iz predefinisanih porudžbina, odnosno „šablona“ po svakom kupcu, izmenjeni za korekcije koje su stigle s povratom vozila s ruta, dokumentacija za otpremu razvrstana po rutama, odnosno vozilima, pripremljena je daleko pre nego što je hleb ispečen. Potrebno je jedino proveriti da li se utovareno slaže s dokumentacijom, odštampati sve račune‑otpremnice i to razvrstane po rutama, dati ih vozačima, poželeti im srećan put i sačekati ih da se vrate donoseći korpe u kojima je neprodati hleb od prethodnog dana, te kopija otpremnice na kojoj su zabeležene eventualne promene količina i asortimana, a koje treba da se isporuče sutra. Na tim otpremnicama je zapis o neprodatim, odnosno vraćenim količinama.

PCPress.rs Image

Taj podatak je važan iz dva razloga. Prvo, to je osnov za ulaz u magacin vraćene neprodate robe, koja se potom prerađuje u neki drugi oblik, na primer, kao hrana za stoku i prodaje farmama. Takođe, na osnovu ovog dokumenta periodično se generišu knjižna odobrenja prodavnicama za količine koje nisu prodali, a istekao im je rok trajanja.

Pročitajte i:  Digitec Galaxus: Moderno poslovanje u savremenoj eri

Dakle, dolazimo do toga da AB Soft ERP pruža upravo ono što se od njega očekuje: na vreme, s najmanjim mogućim utroškom manuelnog rada, moguće je planirati, pratiti izvršenje i finalnu realizaciju na nivou resursa, a u ovom slučaju oni su: ljudi, mašine, sirovine i novac. Paradigma ERP‑a je ispunjena u potpunosti, a sami tehnološki i poslovni procesi teku bez stresa. Još kada se tome dodaju efekti korišćenja modula koji prate skladištenje i manipulaciju žitom, od njive do brašna u pekari, koristi za MPI organizacije su velike.

Korisna adresa: ABSoft.rs

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,