ERP 2024

Amazon razvija “Netflix za igre”

Kako se saznaje iz više izvora, Amazon razvija “Netflix za igre”, tj. streaming servis za igre. Reč je o konceptu gde servis praktično ustupa hardverske kapacitete putem clouda, pa je za igranje samo potreban brz internet.

Amazon razvija streaming servis za igre Lara Croft

Amazon u tajnosti sprema platformu za igranje koja će zaobići potrebu za posedovanjem gejming konzole ili računara. Projekat podrazumeva korišćenje moćnih kompjutera koji će pokretati igre za korisnike koji će im pristupati online. Igrači će na ovaj način moći da igraju zahtevne igre na svom telefonu, tabletu pa čak i smart televizoru.

Na ovaj način igre se više ne bi skidale niti instalirale na lokalni hard disk. To bi značilo da bi konzole poput Xbox One ili Playstation 4 postale suvišne. Jasno je da bi ovakav model “Netflixa za igre” predstavljao revoluciju na tržištu igara, čega su svesne i kompanije koje stoje iza pomenutih konzola.

Amazonov, za sada neimenovani projekat, je samo jedan od nekoliko game streaming servisa koji će se uskoro pojaviti na tržištu. Najozbiljniji igrači su Microsoftov Project xCloud i Googleov Project Stream. I dok se konkurencija ozbiljno sprema, Amazon je već ušao u pregovore sa gejming kompanijama kako bi obogatio ponudu svoje platforme.

Pročitajte i:  Amazon proširuje AI nastup sa širom dostupnošću Q chat bota 

Call of Duty Black Ops II Amazon streaming

Kada stiže Amazonov “Netflix za igre”?

Kako stvari stoje, proces se u (polu)tajnosti odvija već neko vreme, o čemu govori podatak da se već sledeće godine očekuje lansiranje servisa. To se može zaključiti na osnovu Amazonovih konkursa za posao gde se traže inženjeri koji će raditi na ovom projektu.

Amazon je odlučio da dodatno investira u industriju video-igara, kako bi se dodatno pozicionirao na tržištu koje vredi milijarde dolara. Pored kreiranja streaming servisa za igre, Amazon je dugogodišnji vlasnik Twitcha. Takođe Amazon Games Studios priprema video-igru Crucible koja bi trebalo da bude konkurencija neprikosnovenom Fortniteu.

Iako Amazon još uvek nije izdao zvanično saopštenje, ove informacije su stigle sa više izvora, pa je ostavljeno malo mesta sumnji u istitost. Čak i u slučaju da sve bude spremno, najveću prepreku popularizaciji ove gejming platforme biće brzina interneta. Za igranje bez kočenja biće potreban veoma brza internet konekcija, što nema veliki broj korisnika. Ipak, ideja je sama po sebi neobična, pa ostaje da se vidi kako će to izgledati u praksi.

Pročitajte i:  Amazon će investirati 1,3 milijarde dolara u Francusku

Izvor: Independent

Facebook komentari: