BIZIT 2022

Amazon ostvario rekordnu zaradu

Dok ceo svet i većina kompanija sumiraju gubitke koji su nastali tokom globalne epidemije, tehnološki i e-commerce gigant Amazon preračunava dobitke i rekorde. Ova firma je tokom trećeg kvartala objavila finansijske podatke o ogromnim dobicima prodaje – 96,1 milijardu dolara u poređenju sa 70,0 milijardi dolara u trećem kvartalu 2019. godine. Sve ovo se dešava jer su potrošači promenili svoje navike i upravo zbog koronavirusa počeli više i intenzivnije da kupuju online.

PCPress.rs Image

Akcije Amazon-a porasle 76%

Tokom 2020. godine, iako je nastupila globalna epidemija, akcije Amazona su porasle za neverovatnih 76%, u poređenju sa prosečnim dobicima S&P od 3,2%. Primećen je drastičan rast prodaje osnovnih namirnica i nekih hitnih potrepština. Izvršni direktor kompanije Amazon Jeff Bezos predviđa da će se ovaj trend nastaviti tokom četvrtog kvartala i praznika. Statistika pokazuje da trendovi rastu, pa možemo očekivati rekordnu prazničnu godinu i nikad veću prodaju na Amazonu. Iz ovih razloga, kompanija je objavila da zapošljava novih 100,000 radnika u Severnoj Americi, kao i da je u procesu zapošljavanja još 100,000 sezonskih radnika.

Pročitajte i:  Amazon kupuje iRobot, proizvođača Roomba robotskog usisivača

Što se tiče kapaciteta testiranja na COVID-19, Amazon očekuje da će dostići oko 50,000 testiranja dnevno, na ukupno 650 lokacija do novembra. Broj članova njihovog servisa Prime je porastao za više od 80% u odnosu na prošlu godinu, a broj međunarodnih korisnika je više nego dupliran u odnosu na raniji period. Prodaja web usluga takođe je porasla, pa je tako ostvaren prihod od 11,6 milijardi dolara, što je 29% više u odnosu na prethodnu godinu, dok je oglasna jedinica kompanije donela 5,4 milijarde dolara, što je 51% više u odnosu na prošlu godinu. Alexa ekosistem takođe raste. Do sada je prodato više od 100 miliona Fire TV uređaja širom sveta. Za četvrti kvartal se očekuje neto prodaja između 112 i 121 milijarde dolara, što je rast od 28-38% u poređenju sa prošlogodišnjim rezultatima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: