Apple će povući Apple Watch Series 9 i Ultra 2 zbog zabrane ITC-a 

Posle 21. decembra, nećete moći da kupite Apple Watch Series 9 ili Ultra 2. Poslednji dan za preuzimanje ili isporuku ovih modela iz Apple-ovih maloprodajnih objekata je 24. decembar. Razlog? Kompanija kaže da će se preventivno pridržavati zabrane uvoza ITC-a nakon spora oko patenta sa proizvođačem medicinskih uređaja Masimo oko njegovog senzora SpO2. 

PCPress.rs Image

Vest je prvi objavio 9to5Mac, a Apple je potvrdio vest za The Verge. Zabrana se odnosi samo na vodeće modele Serije 9 i Ultra 2. Pošto Apple Watch SE nema senzor SpO2, ostaje nepromenjen. Prethodni modeli Apple Watch-a sa senzorom kiseonika u krvi takođe neće biti pod uticajem. Zabrana ITC-a takođe utiče samo na prodaju Serije 9 i Ultra 2 u SAD — satovi će i dalje biti dostupni za prodaju u inostranstvu. 

 Sporovi oko patenta između Apple-a i Masima bili su trnoviti u poslednjih nekoliko godina. Masimo je najpoznatiji po svom pulsnom oksimetru. Masimo je podneo dva odvojena slučaja — jedan Okružnom sudu SAD u centralnom okrugu Kalifornije, a drugi ITC-u — tvrdeći da je Apple prekršio svoju tehnologiju pulsne oksimetrije. Ova konkretna zabrana uvoza je rezultat ovog drugog. 

Pročitajte i:  Blackmagic najavio impresivnu kameru

U izjavi dostavljenoj i za 9to5Mac i za The Verge, portparol Apple-a Nikki Rothberg kaže da se „u potpunosti ne slaže“ sa naredbom i da „traži niz pravnih i tehničkih opcija kako bi osigurao da Apple Watch bude dostupan kupcima“. 

Trenutno je nejasno da li će zabrana uvoza ITC-a važiti. Trenutno je u fazi predsedničke revizije, a predsednik Joe Biden će imati priliku da stavi veto na zabranu. Predsednički veto, međutim, nije uobičajen, iako je Apple imao koristi od njih u prošlosti. U 2013. godini, bivši predsednik Barak Obama stavio je veto na zabranu uvoza ITC-a na iPhone 4 i određene iPad modele. Uz to, Biden je odlučio da potvrdi još jednu odluku ITC-a prema kojoj bi uvoz Apple Watch-a bio zabranjen zbog funkcije EKG-a. Period predsedničke revizije završava se 25. decembra, tako da ćemo morati da vidimo da li će se stvari promeniti od sada do tada. 

„Ukoliko narudžbina prođe, Apple će nastaviti da preduzima sve mere da vrati Apple Watch Series 9 i Apple Vatch Ultra 2 kupcima u SAD što je pre moguće“, kaže Rotberg. To bi verovatno uključivalo žalbu u Federalnom okrugu. 

Pročitajte i:  iPhone skoro 20 godina kasnije 

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,