BIZIT plus

Baidu pokreće Ernie chatbot

Kineski gigant Baidu zvanično je pokrenuo svoj chat bot, Ernie Bot, nakon što je vlada odobrila njegovu aplikaciju, zajedno sa aplikacijom nekoliko drugih kompanija sa veštačkom inteligencijom.

PCPress.rs Image

Ernie Bot je sada dostupan za preuzimanje iz prodavnica aplikacija ili Baidu-ove veb stranice. Slično kao i njegov glavni rival, ChatGPT, korisnici mogu da postavljaju pitanja Ernie Botu ili ga podstaknu da pomogne u pisanju analize tržišta, da da ideje o marketinškom sloganu i da rezimira dokumente. Kompanija je rekla da je The Verge Ernie Bot dostupan širom sveta, ali je korisnicima potreban kineski broj da bi se registrovali i prijavili. Aplikacija Baidu je dostupna u američkim prodavnicama aplikacija za Android i iOS, ali je samo na kineskom.

Baidu je takođe otvorio tržište dodataka za Ernija Bota.

Predstavnici kompanije rekli su da je Ernie Bot premašio milion korisnika u prvih 19 sati od lansiranja.

Kompanija je u saopštenju poslatom e-poštom rekla da, pored Ernie Bota, planira da pokrene „paket novih AI aplikacija koje omogućavaju korisnicima da u potpunosti iskuse četiri osnovne sposobnosti generativne AI: razumevanje, generisanje, rezonovanje i memorija.”

Suosnivač i izvršni direktor Baidua Robin Li je u istoj izjavi naveo da će kompanija moći da prikupi „ogromnu vrednu povratnu informaciju iz stvarnog sveta“ kako bi poboljšala svoj osnovni model, koji se takođe zove Ernie, i donela više inovacija u Ernie Bot.

Ernie Bot je imao komplikovano putovanje, posebno nakon što je Baiduov prvi demo razočarao investitore koristeći unapred snimljene video zapise.

Reuters je izvestio da su Baidu i druge kompanije morale da podnesu bezbednosne procene vladi i dokažu usklađenost sa kineskim generativnim smernicama za veštačku inteligenciju pre nego što su komercijalno pokrenute.

Ostale kompanije koje je kineska vlada odobrila su SenseTime, SenseTime, Baichuan Intelligent Technology, Zhipu AI i MiniMax.

Prema kineskim generativnim smernicama za veštačku inteligenciju, kompanije moraju „da se pridržavaju osnovnih vrednosti socijalizma“, a svi podaci o obuci za modele fondacija moraju da potiču iz izvora koje vlada smatra legitimnim.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,