Top50 Glas publike

Besplatni materijali za učenje programiranja i za sedmake

Nakon objavljenih materijala za peti i šesti razred, juče je na veb strani petlja.org/skola objavljena preliminarna verzija materijala koji obuhvataju unapređene materijale za šesti razred, kao i potpuno nove za sedmi razred osnovne škole i prvi razred gimnazije, koji su oslonjeni na programski jezik Python. S obzirom da je prošle godine predmet Informatika i računarstvo postao obavezan u petom razredu, a od septembra postaje obavezan i u šestom razredu osnovne škole, Fondacija Petlja nastavlja da pruža podršku tom procesu kroz objavljivanje besplatnih edukativnih sadržaja za učenje programiranja.

Autorski tim Petlje se opredelio da, počevši od šestog razreda osnovne škole, učenicima ponudi svet programiranja uz programski jezik Python, što predstavlja veliki iskorak kada je reč o učenju programiranja u okviru formalnog obrazovanja u ovom uzrastu, i to ne samo u Srbiji. Priručnici i zbirke prilagođeni su učenicima, a različita težina zadataka ostavlja prostor da svako dete prolazi kroz lekcije tempom koji njemu odgovara.

Fondacija Petlja time pruža svoj doprinos daljem uvođenju programiranja u osnovne škole i gimnazije, kao i pozicioniranju predmeta Informatika i računarstvo kao opšte obrazovnog predmeta poput matematike ili istorije. Značaj razvoja algoritamske pismenosti kod učenika, počevši od osnovne škole, prepoznale su i članice Inicijative Digitalna Srbija i druge kompanije koje su pružile podršku Fondaciji Petlja.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  IBM osniva novi ogranak u Novom Sadu kako bi ubrzao digitalne inovacije i razvoj proizvoda za inteligentnu automatizaciju
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , ,