TrendMicro

Bugarski zvaničnici prodavali pasoše za bitcoine

Bugarske vlasti otkrile su ilegalnu prodaju pasoša strancima u zamenu za bitcoin. U želju da postanu stanovnici EU, građani iz okolnih država nisu štedeli kriptovalute kako bi došli do bugarskog pasoša.

Bugarski zvaničnici prodavali pasoše za bitcoine

Dok su nekada bili popularni bugarski carinici, sa ulaskom države u Evropsku uniju, korupcija se prebacila u kancelarije. U nesumnjivo altruističkoj želji da pomognu manje srećnim susedima van Evropske unije, pojedini bugarski službenici su se organizovali kako bi ilegalno prodavali pasoše.

Bugarsko tužilaštvo je uhapsilo članove kriminalne grupe (državnih službenika) koji su prodavali ilegalno pasoše građanima Makedonije, Moldavije i Ukrajine. Interesantno je da su pored svima omiljenog keša, članovi udruženja primali i bitcoin. Na ovaj način su smatrali da garantuju anonimnost isplate. Međutim, tužilaštvo tvrdi da ima dokaze o transakcijama o digitalnom transferu sredstava.

Kriptovalute i kriminal

Kriptovalute sa rastom vrednosti i popularnosti, sve više se nalaze pod lupom država i banaka. Glavne optužbe su da bitcoin i drugi novčići doprinose pranju novca kriminalaca i terorista. To je delimično tačno, ali isto tako banke prećutkuju da se mnogo više para “opere” kroz klasične finansijske institucije.

Pročitajte i:  Bitcoin je pao za 5% na najniži nivo u poslednja 3 meseca

Tako je nedavno Danske Bank optuživala kriptovalute za pomaganje kriminalcima, da bi se ispostavilo da je ova banka bila centralno mesto za pranje novca. Šta više, preko Danske Bank se opralo 234 milijarde dolara, što je nemoguće u toj meri izvesti putem kriptovaluta.

Izvor: NOVA

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,