BIZIT plus

Comtrade Distribution virtualno infrastrukturno okruženje

Kada govorimo o savremenim IT tehnologijama, prvo pomislimo na cloud okruženje, metapodatke, virtualnu infrastrukturu, veštačku inteligenciju i slično. Svi ovi fenomeni deo su jednog opšteg sistema koji bi mogao da se podvede u as a Service, odnosno poslovni model po kojem se sve isporučuje kao usluga.

PCPress.rs Image

Korisnici su sada već navikli da za svaki izazov traže rešenje u vidu svojevrsnog as a Service paketa. Jedan od tih paketa ili usluga jeste i Platform as a Service (PaaS) koji za cilj ima da korisnicima omogući bezbedne konekcije prema udaljenoj hardverskoj platformi koju je moguće optimizovati po potrebi (proširivati, smanjivati itd.), a sve sa ciljem razvoja sopstvenih servisa u najširem smislu te reči. Najpoznatiji provajderi ovakvog tipa usluge su: Google, Microsoft i Amazon.

Sama činjenica da su tri svetska IT giganta prisutna o ovoj oblasti govori da je PaaS izuzetno tražena usluga i da su korisnici naviknuti na kvalitetna rešenja. Dakle, PaaS usluga sastoji se u tome da korisnik od provajdera usluge zatraži određene hardverske resurse koji će mu biti dostupni onda kada je to potrebno kako bi na njima implementirao svoje servise.

Pročitajte i:  Ko je Watson i čime se on bavi

Širok izbor opcija

Jedna od varijanti PaaS usluge je i virtualno infrastrukturno okruženje (VIO) koje se od PaaS-a razlikuje samo po tome što mu nedostaje API za bezbednu konekciju. Ukoliko je korisnicima važno da pre korišćenja usluga nekog od domaćih ili svetskih provajdera PaaS usluge pokrenu i testiraju svoje servise, VIO okruženje je pravo mesto za to – sve što bi korisnik trebalo da uradi jeste da bude prisutan na lokaciji u trenutku inicijacije, tj. podizanja servisa.

PCPress.rs Image

Kada je reč o mogućim scenarijima i dostupnosti ovakvih lokacija, pravo mesto je demonstrativno okruženje, a to je potkrepljeno kroz tri ključne činjenice: 1) partneri i korisnici mogu testirati svoje servise u VIO okruženju bez ikakvih troškova u određenom vremenskom periodu, 2) ukoliko se ispostavi da pravo rešenje za hosting aplikacija nije vezano za cloud servise, već je optimalno raditi na sopstvenoj infrastrukturi, partneri i korisnici lako mogu doneti odluku pre nego što u bilo šta investiraju i 3) pružalac usluge u demonstrativnom okruženju imaće uvid u aktuelne trendove i izazove i na taj način će pomagati novim partnerima i korisnicima pri odabiru opreme i/ili usluge i načina izvršavanja servisa.

Pročitajte i:  Pet razloga da vaša poslovna rešenja budu u oblaku

Podrška u svakom trenutku

Comtrade Distribution Project Sales Division (CDPSD) deo je Comtrade Distribution d.o.o. Beograd i ističe se stručnošću i originalnim pristupom savremenim tehnologijama. Ta činjenica doprinela je da CDPSD tim postane lider u oblasti IT rešenja u regionu. Ovaj iskusni tim partnerima i korisnicima nudi visokokvalitetna rešenja koja na najbolji način zadovoljavaju njihove potrebe i pruža podršku u njihovom poslovanju.

PCPress.rs Image

Jedan od najvećih izvedenih projekata je i demonstrativno okruženje u okviru glavne poslovne zgrade, čiji je cilj da približi IT trendove širokoj javnosti i da omogući partnerima da se informišu o novostima iz oblasti IT tehnologije, ali i da imaju mogućnost da sami kreiraju sadržaje na dostupnoj platformi. CDPSD tim pruža podršku klijentima u bilo kojoj fazi projekta: od arhitekture rešenja do implementacije i podrške nakon implementacije, a to direktno utiče na maksimizaciju koristi od IT investicija.

PCPress.rs Image

Uloga distributera u IT svetu konstantno se menja, a Comtrade Distribution se vešto prilagođava tim promenama, pa s razlogom nosi titulu distributera s dodatnom vrednošću (Value Added Distributor – VAD), a pravi primer za to je upravo VIO okruženje u okviru kompanije i stručni tim koji je u svakom trenutku dostupan partnerima i korisnicima.

Pročitajte i:  Uvodnik: Cloud i druge tranzicije

PCPress.rs Image

U okviru CDPSD demonstrativnog okruženja nalazi se oprema i softveri najpoznatijih proizvođača, gde partneri i korisnici mogu veoma jednostavno da ostvare svoje ideje i testiraju servise u adekvatnom okruženju. Na ovaj način nastavljena je inicijativa koja je pokrenuta poslednjih godina sa ciljem razvoja svesti o IT tehnologijama u Srbiji. Više od trideset godina Comtrade, kao lider na tržištu, aktivno učestvuje u kreiranju novih IT trendova i podržava svaki vid razvoja i edukacije.

Ukoliko smatrate da postoji potreba za korišćenjem ovih resursa i interesuje vas od čega je sastavljeno i kako funkcioniše VIO okruženje, u svakom trenutku možete pisati na Distribucija.Datacentar@comtrade.com.

Comtrade Distribution Project Sales Division

Facebook komentari: