BIZIT 2022

D-Wave tvrdi da može izgraditi gate model kvantog računara

D-Wave naziva kvantne računare „rešavačima“. Kao i kod današnjih računara, i ovi rešavači će se segmentirati na brze, brže i najbrže.

PCPress.rs Image

Ako uspe, mogli biste da se igrate s njim u cloudu oko 2024.

Kanadska kompanija već ima relativno brz uređaj za kvantno računanje i izgradiće brži kvantni računar koji može da se nosi sa složenijim pitanjima. Ovaj superprovodni sistem je dizajniran da koristi gate model koji je takođe tehnologija iza kvantnih računara koje su napravili IBM i Google. U protekloj deceniji, D-Wave je prodavao sisteme za kvantno žarenje (quantum-annealing systems), koji se mogu koristiti za rešavanje malih problema. Računari gate modela, poput onog koji sada obećava D-Wave, teoretski su dokazano bolji za značajnije poslove, rekli su rukovodioci proizvođača na konferenciji Qubits koja se prenosila uživo.

D-Wave očekuje da će ovaj gate model računar biti dostupan do 2023. ili 2024. godine. U kvantnim računarima, informacije su kodirane u kvantnim bitovima ili kubitima, sa vrednostima 0, 1 ili superpozicijom sa oba. Ovo svojstvo omogućava kvantnim računarima da brzo reše velike probleme koji bi bili neizvodljivi za konvencionalne računare. Dizajn računarskog modela računara koji cilja D-Wave mnogi smatraju direktnim putem do univerzalnog kvantnog računara.

Sistem gate-model je složeniji za izgradnju od trenutne tehnologije kvantnog žarenja, koja je ograničenog obima i usmerena na rešavanje specifičnih problema. Sistem žarenja isporučuje skup mogućih ishoda nakon nanošenja magnetnog polja za izvođenje kubit operacija. Znamo da postoje važni problemi koje sistemi za žarenje ne mogu da reše, poput diferencijalnih jednačina, rekao je Alan Baratz, izvršni direktor kompanije D-Wave, tokom govora.

On je kao druge primere istakao dinamiku fluida i kvantnu hemiju i dodao “da im je potreban gate model”. Baratz je rekao da će D-Wave-ov kvantni kompjuterski model računara i sistemi za žarenje koegzistirati, služeći za dve različite svrhe. U farmaceutskim proizvodima, otkriće lekova će zahtevati ogromnu računarsku moć gate modela, dok se kretanje leka kroz proces odobrenja više odnosi na optimizaciju, što je bolje za žarenje, tvrdi je Baratz. Predstojeći sistem D-Wave-a biće zasnovan na fluks kubitima, koji se već koriste u sistemu žarenja. Big Blue i Google bazirani su na transmon kubitima. Proces izgradnje sistema sa ispravkom grešaka takođe uključuje izradu višeslojnih kubita i adresiranje na čipu za U/I upravljanje. Kompanija je takođe najavila sistem kvantnog žarenja od 7.000 kubita, nadogradnju u odnosu na računar od 5.000 kubita najavljen prošle godine. Ovaj novi uređaj ima revidirani dizajn.

Izvor:  Theregister

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,