TrendMicro

Društvene mreže: Zajedničke mere protiv dezinformacija u vreme krize

U nastojanju da spreče širenje dezinformacija u vezi sa koronavirusom sve veće društvene mreže izdale su zajedničko saopštenje u kojem se govori o tome da će svi netačni sadržaji biti uklanjani sa njihovih platformi.

PCPress.rs Image
Coronavirus outbreak. Pathogen affecting the respiratory tract. COVID-19 infection. Concept of a pandemic, viral infection. Coronavirus inside a human. Viral infection causing chronic disease. 3D illustration

Facebook, Reddit, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter i YouTube su pozvali i druge kompanije da učine isto, a kako bi zajedničkim naporima obezbedili da online zajednica ostane zdrava i pošteđena panike. Saopštenje je usledilo nakon što je Bela kuća platforme i kompanije kao što su Google, Facebook, Amazon, Microsoft, Apple, IBM, Cisco i Twitter pozvala da se uključe u akciju koja bi trebalo da organizuje sistem za borbu protiv lažnih vesti. Stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije upozorili su da su dezinformacije opasne koliko i sam virus, pa se još 15. februara, mesec dana pre proglašavanja pandemije, govorilo i o takozvanoj „infodemiji“ u okviru koje se lažne vesti šire brže od virusa.

Pročitajte i:  Da li ste gejmer koji koristi Windows 11? 

Tehnološke kompanije se ovim potezom ne bore samo protiv dezinformacija koje širi obična javnost, već i protiv netačnih izjava koje izgovaraju državnici poput Donalda Trumpa koji je na svom Twitter-u delio informacije koje su se pokazale kao netačne.

Izvor: Tech Crunch

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , ,