TrendMicro

EU zabranjuje tehnologije prepoznavanja lica?

Brisel je uspeo (ponovo) da ostavi bez reči tehnološku industriju, posebno bezbednosni sektor koji se fokusira na mere zaštite digitalnih proizvoda, s naročitim naglaskom na one koji prave sisteme za prepoznavanje lica.

PCPress.rs Image

Naime, kako je objavio Euroactiv, Evropska komisija razmatra zabranu te tehnologije na tri do pet godina kako bi se procenio njen uticaj i potencijalni rizici. Da podsetimo, srpski MUP je kupio uređaje koji veoma brzo identifikuju lice prolaznika, a slično je i sa zemljama u okruženju, uključujući i članice Evropske unije, poput  Hrvatske. Mogućnosti upotrebe tehnologije su brojne, ali su brojni i potencijalni načini zloupotrebe prepoznavanja lica, te se u Evropi boje efekta masovne upotrebe ove tehnologije u javnom prostoru.

Zbog takve situacije Evropska komisija razmišlja o privremenoj zabrani korišćenja tehnologije prepoznavanja lica u narednih tri do pet godina. Tokom tog vremena regulatorna tela će pronaći načine i izglasati nove zakone s kojima će zabraniti i pokušati da spreči ili makar minimizuje zloupotrebu tehnologije prepoznavanja lica. Izuzeci bi mogli biti samo sigurnosni projekti, te projekti istraživanja i razvoja.

Pročitajte i:  Ažuriranje: Windows 11 i čuvanje lozinki

Nova pravila Evropske komisije odnosila bi se i na developere, odnosno osobe koje razvijaju aplikacije bazirane na korišćenju veštačke inteligencije i prepoznavanja lica, kao i na same korisnike. Takođe, Evropska komisija je pozvala zemlje Europske unije na stvaranje posebnih tela koja bi nadgledala sprovođenje ovih pravila.

Izvor: SEEBiz

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,