Top50 Glas publike

Event Horizon teleskop: Supermasivna crna rupa na filmu

Planovi o snimanju crnih rupa okupiraju umove sve većeg broja naučnika, pa su oni koji upravljaju Event Horizon teleskopom (EHT) nedavno najavili da planiraju da u realnom vremenu snime supermasivnu crnu rupu Sagittarius A* koja se nalazi u samom centru Mlečnog puta.

PCPress.rs Image

Činjenica da u središtu Mlečnog puta postoji crna rupa velike mase (otprilike četiri miliona puta veća od mase Sunca) nije ništa neuobičajeno. Savremena istraživanja ukazuju na to da (gotovo) svaka galaksija u svom središtu ima i supermasivnu crnu rupu, a Event Horizon teleskop – internacionalna mreža opservatorija koje zajedno funkcionišu kao jedan veliki instrument – poznatu fotografiju jedne druge crne rupe napravio je u aprilu, da bi tim sada postao još ambiciozniji, budući da planira i video snimak sada već popularne crne rupe.

Tako naučnici planiraju da prvo snime M87* – crnu rupu koja se nalazi na fotografiji iz aprila, budući da je Sagittarius A* vrlo teška za posmatranje, a zbog diska od vrelog gasa koji blokira pogled. Snimak rupe M87* ipak neće biti u realnom vremenu, već bi trebalo da dođe u obliku time-lapse filma, a zbog velikog akrecionog diska koji se ne kreće veoma malom brzinom, te bi snimak u realnom vremenu izgledao kao fotografija.

PCPress.rs Image

Naučnici se nadaju da bi snimak mogao da donese novi uvid u ponašanje crnih rupa, a očekuje se da film bude gotov već početkom 2020. godine.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,