Evropa obuzdava velike tehnološke gigante

Američki tehnološki giganti Google, Apple, Facebook, Microsoft optuženi su u Evropi da ne plaćaju porez u dovoljnoj meri, da guše konkurenciju, kradu medijski sadržaj i ugrožavaju demokratiju širenjem lažnih vesti.

PCPress.rs Image

Evropljani protiv

Italija je prošle nedelje kaznila Amazon sa kaznom od 1,1 milijardom evra zbog zloupotrebe tržišne dominacije, a ostatak Evrope je pokušao da uspostavi kontrolu nad Google, Apple i Facebook-om. Tokom prošle nedelje digitalni giganti, pod jednim nazivom GAFAM su kritikovani zbog monopolističkog stava. Evropska Unija je do sada Google kaznila sa ukupno 8,25 milijardi evra zbog zloupotrebe dominantnog položaja sa ciljem plasiranja svojih proizvoda. Sa druge strane Luksemburg je kaznio Google sa 2,4 milijarde evra zbog zloupotrebe ovlašćenja prilikom online kupovine.

Nemačka, Francuska, Italija i Španija su pak u junu pristale na minimalnu globalnu stopu poreza na dobit kada su u pitanju tehnološki giganti. Ovo je veliki napredak shodno tome da su ove kompanije ranije plaćale minimalni porez ili nisu plaćali nikakav porez.

Evropa je kroz zakonske regulative i sve češće kontrole postavila uslove tehnološkim gigantima kada je u pitanju širenje lažnih vesti. Evropa zahteva od svih tehnoloških giganta da se ponašaju u skladu sa demokratskim vrednostima. A sve veći fokus je na zaštitu podataka i na regulisanje „krađe“ medijskog sadržaja.

Pročitajte i:  Google osporavanje indijskih antimonopolskih mera

Izvor: The Star

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,