Cove

Evropska unija uslovila Apple da na iPhone telefone ugradi USB-C

Ovaj zakon zahteva da svi pametni telefoni sa žičnim punjenjem koriste USB-C port do jeseni 2022. Apple je prigrlio Lightning port za svoj iPhone pre mnogo godina. Iako je kompanija usvojila USB-C port za svoje MacBook-ove i iPad-ove, kompanija iz Kupertina nerado ga odustaje od iPhone-a. Novo zakonodavstvo u Evropskoj uniji moglo bi naterati Apple u ruke i zahtevati od njega da usvoji USB-C u svojoj liniji iPhone-a.

PCPress.rs Image

Poslanici Evropske unije konačno su se složili da usvoje zajednički standard punjača za elektroniku, prenosi Business Insider. Ovaj zakon zahteva da svi pametni telefoni sa žičnim punjenjem koriste USB-C port do jeseni 2022.

Prema saopštenju za štampu Evropskog parlamenta, ovo pravilo je „deo šireg napora EU da proizvodi u EU budu održiviji, da se smanji elektronski otpad i olakša život potrošača“. Ovaj novi mandat će uticati na Appleove iPhone modele, koji čine 23 odsto udela pametnih telefona u regionu.

Apple nije odobravao ove promene i govorio je protiv ovog zahteva pre nego što je ovo pravilo usvojeno. Apple sada možda testira iPhone sa USB-C portom. Ako USB-C punjenje ne ispuni Apple-ova očekivanja, sumnjamo da će proizvođač telefona otići sa tržišta EU.

Pročitajte i:  Nova pravila u AppStore-u stupaju na snagu 30. juna

Apple verovatno ima još jedan trik u rukavu. Apple bi možda radije izbegao ovaj zahev umesto da ga nerado prihvati. Kako to Apple može izbjeći? Iskorenjivanjem porta za punjenje umesto usvajanjem USB-C. Umesto priključka za punjenje, budući modeli iPhone-a mogli bi u potpunosti da odbace kabl i da se pune samo bežično.

Ovo nije previše dalekosežna ideja. Apple je dodao MagSafe bežično punjenje svojoj liniji iPhone-a, počevši od iPhone-a 12. Tehnologiju su nadaleko prihvatili i potrošači i proizvođači dodatne opreme. Sada vlasnici iPhone-a mogu birati između mnoštva dodataka koji im omogućavaju da pune svoj iPhone bez dodirivanja kabla. Hoće li to biti budućnost za one u EU? Samo će vreme pokazati.

Izvor: idropnews

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.