ePlaneta

FBI muči enkripcija na pametnim telefonima

U periodu od 11 meseci FBI nije uspeo da pristupi broju od oko 7.000 enkriptovanih mobilnih uređaja, što je polovina od broja telefona koji su bili predmet istrage u tom periodu. Tako se direktor ove agencije, Christopher Wray, u govoru koji je održao na Konferenciji Asocijacije šefova policije, požalio kako enkripcija njegovim agentima onemogućava uvid u podatke koji predstavljaju važan deo različitih istraga.

PCPress.rs Image

Enkripcija uređaja je opcija koja štiti podatke korisnika u slučaju krađe, ali može da predstavlja smetnju agencijama za borbu protiv kriminala i terorizma, kao što je FBI. Wray ističe kako je oko 7000 mobilnih uređaja i dalje zaključano jer su njihovi vlasnici, koji su prethodno uhapšeni, odbili da daju lozinku za otključavanje, a drugi načini otključavanja su se pokazali kao neuspešni.

Kompanija Apple je tako 2016. godine imala spor sa američkim Ministarstvom pravde, budući da je odbila da otključa iPhone 5C koji je pripadao napadaču iz San Bernardino-a. Spor je rešen tako što je FBI kupio alatku za otključavanje uređaja od treće strane za skoro million dolara.

Pročitajte i:  iPhone: Kad AI snima razgovore

PCPress.rs Image

Zaplenjeni uređaji su važan deo i u okviru istraga u vezi sa trgovinom narkoticima, krijumčarenjem ljudi, terorizmom, bandama, organizovanim kriminalom i drugim vrstama kriminala, te Wray zaključuje da je neophodno da se pronađe nekakav balans između zaštite privatnosti korisnika putem enkripcije i alata koji će agencijama omogućavati da obavljaju svoj posao.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,