Ferrobot za brzo testiranje na viruse

Na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu, naučnici su razvili ručni laboratorijski komplet koji može da sprovede automatizovano zajedničko testiranje na virusne bolesti, uključujući COVID-19. Tehnologija se sastoji od mikrofluidne platforme koja se oslanja na rojeve magnetnih diskova, koje su istraživači nazvali „ Ferrobot “, da prođu uzorke kroz uređaj i pomešaju ih sa reagensima pre nego što stignu do oblasti u kojoj se odvija test izotermne amplifikacije posredovan u petlji.

PCPress.rs Image

Test pojačava karakteristične potpise nukleinskih kiselina i omogućava brzu identifikaciju virusnog patogena. Pametno, uređaj je dizajniran sa brzim masovnim testiranjem na umu i zamišljen je tako da prvo analizira objedinjene uzorke od više pojedinaca, a zatim automatski testira pojedinačne uzorke ako objedinjeni uzorak daje pozitivan rezultat. Rezultat je tehnologija koja može brzo da proceni velike grupe ljudi, sa manje reagensa, troškova i vremena od konvencionalnih dijagnostičkih pristupa.

Pandemija je pala sa naslova, ali na sreću istraživači još uvek naporno rade iza kulisa kako bi nam pomogli da se bolje nosimo sa sledećom, ili da se bolje pripremimo za scenario u kojem SARS-CoV-2 ima još jedan poslednji trik u rukavu – varijanta noćne more koja nas vraća u stare loše dane 2020. U svakom slučaju, razvoj boljih tehnologija za virusnu dijagnostiku nije loša stvar.

Pročitajte i:  Rano otkrivanje raka pomoću AI testa 

Ovaj najnoviji uređaj je dizajniran za masovno testiranje na terenu, na lokacijama kao što su univerziteti. „Naša ručna laboratorijska tehnologija mogla bi da pomogne da se prevaziđu neke od barijera oskudice i pristupa testovima, posebno u ranoj fazi pandemije, kada je najvažnije da se kontroliše širenje bolesti“, rekao Sam Emaminejad, istraživač uključen u studiju. „I pored svog potencijala da se bavi problemima kratkih zaliha i velike potražnje, mogao bi se široko prilagoditi za testiranje mnogih vrsta bolesti na terenu i sa kvalitetom laboratorijskog kvaliteta.

Sistem uključuje štampanu ploču koja može da pomera niz magnetnih diskova, nazvanih ferroboti, duž mikrofluidnih kanala. Ferroboti šalju uzorke kapljicama oko uređaja i mogu da razdvajaju i mešaju uzorke zajedno, dodaju reagense i olakšavaju testove izotermne amplifikacije posredovane petljom za otkrivanje virusnih nukleinskih kiselina. Ovi koraci su automatizovani i ne zahtevaju unos operatera.

Cilj tehnologije je da u početku testira više uzoraka koji su pomešani zajedno, štedeći reagense. Ako nijedan od ovih objedinjenih uzoraka nije pozitivan na virus, uređaj može da pređe na testiranje sledeće grupe. Međutim, ako je objedinjena serija pozitivna, sistem će testirati svaki uzorak pojedinačno kako bi identifikovao pozitivan uzorak(e). Ovaj pristup štedi mnogo vremena i reagensa, pošto većina prikupljenih uzoraka neće biti pozitivna, izbegavajući potrebu da se testira svaki uzorak pojedinačno.

Pročitajte i:  Opasnost od veštačke inteligencije u zdravstvu

„Kompaktan dizajn ove platforme i automatizovano rukovanje uzorcima omogućavaju laku implementaciju objedinjenog testiranja gde možete istovremeno testirati na desetine uzoraka pacijenata, i sve sa istim materijalima koji su trenutno potrebni za testiranje samo jednog pacijenta“, rekao je Dino Di Carlo, još jedan istraživač uključen u studiju. „Na primer, mogli biste da testirate studente u celoj studentskoj sali sa samo nekoliko desetina testnih kompleta.

Izvor: medgadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,