Fleksibilna gradnja: zašto su rastućoj industriji data centara potrebni prefabrikovani moduli

Svi smo verovatno čuli stari savet da je razbijanje velikog zadatka na manje delove najbolji način da sve brzo i uspešno završite. Sve je više dokaza da se isti princip može koristiti za izgradnju data centara.

PCPress.rs Image

S potrebom da se grade veći data centri i bržim uvođenjem novih kapaciteta, bilo je prirodno da se razmotri i prefabrikacija kako bi se smanjilo vreme izlaska na tržište u poređenju s tradicionalnim pristupom izgradnji data centara od cigle i maltera.

Prefabrikovani moduli, kao što su prostorije za napajanje, mogu se integrisati na licu mesta s tradicionalno izgrađenom osnovom data centra. Prefabrikovana modularna (PFM) konstrukcija može da pomogne vlasnicima da brže, jeftinije i bezbednije grade nove data centre.

Takođe može da pomogne industriji data centara da obezbedi digitalnu infrastrukturu za povećanje digitalnih platformi i podataka. Ovaj trend je ubrzan tokom pandemije, kada su zatvaranja i rad od kuće doveli do eksponencijalnog povećanja potražnje za podacima među korisnicima i preduzećima.

Stručnjaci predviđaju da će se sve veća potražnja za data centrima nastaviti, pomažući da se podrži uvođenje mobilnih mreža pete generacije širom sveta, veštačke inteligencije (AI) i uzbudljivi metaverzum u nastajanju.

I u vreme kada se centri podataka suočavaju sa sve većom državnom regulativom zbog potrošnje energije i vode, korišćenje PFM-a za izgradnju manjih centara podataka koji su bolje prilagođeni potrebama kupaca i smanjujući emisije otpada i ugljenika u proizvodnji i transportu daje ekološki i komercijalni smisao.

Fleksibilna konstrukcija

Stoga ne bi trebalo da bude iznenađenje što je PFM sada standardna tehnika izgradnje u industriji data centara. Prema istraživanju koje su ranije ove godine objavili Omdia, istraživačka i konsultantska kompanija i Vertiv, upotreba montažnih modularnih data centara je široko rasprostranjena.

Prefabrikovani moduli, kao što su prostorije za napajanje, mogu se integrisati na licu mesta s tradicionalno izgrađenom osnovom data centra

Izazovi (i mogućnosti) u lancu snabdevanja

Izazovi u lancu snabdevanja postali su izraženiji ranije ove godine zbog rata u Ukrajini. Iako se i dalje suočava s rastućom potražnjom za kapacitetima, tržište se suočilo i sa izazovima u lancu snabdevanja.

Pročitajte i:  Vertiv se pridružuje NVIDIA partnerskoj mreži

Bili smo svedoci naglaska na predviđanju, kao i porasta standardizacije (definisanje standardnog dizajna i građevinskih blokova) između vlasnika data centara i proizvođača na tržištu. S naše strane, Vertiv zadržava proizvode do isteka roka trajanja. To se radi kako bi se osiguralo da Vertiv blagovremeno ispuni visoke zahteve klijenata.

PCPress.rs Image

U međuvremenu, data centri postaju sve veći i složeniji. Može li PFM održati kvalitet i kvantitet?

Upozorenje o spojleru: mogu. Ključ uspeha je temeljna provera vaših dobavljača i „uklanjanje složenosti” iz konstrukcije. Uzmite u obzir dobavljače svojih dobavljača. Na kraju krajeva, dobavljači imaju sopstvene lance snabdevanja kojima upravljaju. Mogu li svi oni proizvesti, na primer, dovoljno generatora energije na vreme za vaš projekat? Minimizacija količine hardvera i komponenti u izgradnji data centra takođe može da vam pomogne da kontrolišete troškove i pokrenete projekat na vreme.

Slučaj standardizacije

Standardizacija dizajna i opreme data centara je još jedan način da graditelji data centara izglade sve neravnine u globalnim lancima snabdevanja. Više naših klijenata standardizuje dizajn PFM data centara. Oni takođe zahtevaju od svojih dobavljača da garantuju i skrate vreme izvršavanja projekta i minimiziraju rizike projekta.

Pročitajte i:  Važna uloga serverskog rack ormara u modernoj IT infrastrukturi

PCPress.rs Image

U nekim slučajevima, oni će koristiti Vertiv da upravljaju mnogim dobavljačima uključenim u izgradnju velikog i složenog projekta data centra. To je nešto što je Vertiv nedavno uradio za MEEZA – privatno zajedničko preduzeće sa Katar fondacijom. Pomogli smo mu da izgradi montažni data centar od pet megavata za samo 14 meseci, tokom pandemije.

PFM ima dodatne prednosti. Fabrički zasnovani projekti mogu biti daleko manje radno intenzivni, zahtevajući, recimo, upola manje osoblja u poređenju sa stotinu zaposlenih za izgradnju velikog data centra na licu mesta. Naravno, svaki data centar je drugačiji, bez obzira na to koliko standardizujete dizajn i komponente. Po mom iskustvu, međutim, PFM data centri se obično grade mnogo brže od onih koji na licu mesta.

Standardizacija dizajna i opreme data centara je još jedan način da graditelji data centara izglade sve neravnine u globalnim lancima snabdevanja

To uključuje opremanje „belog prostora” (neophodan prostor za nesmetan rad i lako servisiranje data centra).

Razvijena tržišta i tržišta u razvoju

U razvoju tržišta data centara, PFM je često idealna opcija jer je obično znatno brži i kvalitetniji u poređenju sa izgradnjom na licu mesta. Na zrelijim tržištima, PFM i dalje ima ove prednosti, ali su prednosti kvaliteta obično manje, s obzirom na razvijeniji građevinski sektor.

Pročitajte i:  Vertiv predviđa udvostručenje globalnih kapaciteta za proizvodnju rasklopne opreme

Na ovim tržištima hibridni model – neke konstrukcije u fabrici, a neke na licu mesta – ima više smisla. U ovom scenariju, modularni blokovi pomažu kupcima da u velikoj meri smanje složenost i rizike u sprovođenju projekta.

Održivost

Industrijska istraživanja su pokazala da montažna konstrukcija ima smanjeni ugljenični otisak u poređenju s tradicionalnom izgradnjom data centara. Deo ove uštede ugljenika dolazi od transporta radnika. Za izgradnju data centra u fabrici potrebno je manje radnika u poređenju sa izgradnjom na licu mesta.

PCPress.rs Image

Više o tome možete saznati u našoj beloj knjizi o prefabrikovanim modularnim data centrima. Budući da montažni modularni data centri nastavljaju da dobijaju na snazi, graditelji data centara moraju da pronađu nove načine da minimizuju poremećaj lanca snabdevanja, rastuću inflaciju, nedostatak radnika i moguću recesiju.

PFM može da pomogne graditeljima data centara da prevaziđu sve ove izazove.

Nije savršeno, naravno. Industrija nije uspela da „spoji sve tačke zajedno”. Trebalo bi da dođe do dalje standardizacije i pojednostavljenja. Ipak, složili smo se da tržište upravljanja javnim finansijama ima svetlu budućnost.

Zbog toga Vertiv proširuje svoje prefabrikovane proizvode i usluge, uključujući velike montažne modularne data centre, kao što je laboratorija razvijena za Orange, kompaktne, potpuno sadržane edge data centre koji rade na našim VertivSmartMod i VertivSmartRov platformama i energetskim modulima visoke gustine.

Vertiv.com

Autor: Krešimir Krpan, Director Solution Architecture EMEA, Vertiv

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,