TrendMicro

Francuska započinje testiranje svoje aplikacije StopCovid od sledeće nedelje

Francuska je bila jedna od prvih zemalja koja je kreirala aplikaciju za praćenje kontakata COVID-19, a sada je blizu otkrivanja kako aplikacija funkcioniše u praksi.

PCPress.rs Image

Ministar za digitalna pitanja Cedric O izjavio je, prenosi Reuters, da bi francuska aplikacija StopCOVID trebalo da započne sa testiranjem u stvarnom svetu sledeće nedelje, od 11. maja, tačno kada će zemlja početi da ublažava mere izolacije. Nije rekao kada će aplikacija možda biti spremna za široku upotrebu, mada to verovatno zavisi od početnih rezultata.

Problemi sa iOS verzijom aplikacije

Francuska se ne usmerava na svoju želju da ublaži Apple-ova Bluetooth ograničenja radi aplikacije. Iako je O priznao da je u oba centralizovana pristupa Francuske (koji na jednom mestu čuva identifikatore za pozitivne kontakte) Apple-ova decentralizovana metoda imala nedostataka, tvrdio je da je metoda koju podržava iOS „onesposobljava“. Navodno je imao lošiju zaštitu podataka i odsustvo kontrole, što je zdravstvenim organima otežavalo čitanje informacija bez traženja pomoći od tehnoloških kompanija.

Ministar je bio svestan da poverenje centralnoj organizaciji stvara potencijal za zloupotrebu, ali je francuskoj kontroli zdravstvene politike dao kao „suvereno prvenstvo“ koje ne bi trebalo da se preda privatnim kompanijama. Takođe je napomenuo da će Francuska nastaviti bez obzira da li se Apple predomislio ili ne. iPhone verzija aplikacije je „zadovoljavajuća“, rekao je francuski ministar. Ipak, jasno je da se francuska vlada nada da će Apple popustiti do trenutka kad StopCovid bude dostupan javno.

Pročitajte i:  Mobilna aplikacija koja će uskoro pružiti podatke o stanicama za punjenje u realnom vremenu

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,