G20 samit: Amerika i Kina normalizuju odnose?

Američki i kineski predsednici, Donald Tramp i Si Đinping, dogovorili su se na G20 samitu da započnu pregovore o normalizaciji trgovinskih odnosa. Šta to tačno znači, i kako će se to odraziti na ostatak sveta?

G20 samit Amerika i Kina normalizuju odnose trgovinski rat

Tokom G20 samita u Japanu izgleda je došlo do otopljavanja odnosa dve svetske ekonomske sile. Kina i Amerika već duže vreme vode tihi trgovinski rat koji negativno utiče na svetsku ekonomiju. Ako je verovati američkom predsediku Donaldu Trampu, donete su važne odluke koje će unaprediti poljuljane odnose dve države.

Predsednici Tramp i Đinping su se dogovorili da će američkim kompanijama biti dozvoljeno da prodaju robu kineskoj kompaniji Huawei. Ovaj potez se, nakon pritisaka na ovu kompaniju, tumači kao značajni ustupak kineskim vlastima. Ipak, Tramp je u isto vreme zapretio Kini novim sankcijama ukoliko ne dođe do pozitivnog razrešenja problema.

Pročitajte i:  SAD, EU i izazovi u sektoru poluprovodnika

Amerika i Kina normalizuju odnose ili su i dalje u trgovinskom ratu?

Dogovor Amerike i Kine je veoma konkretan kada su sankcije u pitanju. Naime, Tramp je potrvrdio da SAD neće uvoditi nove sankcije na uvoznu kinesku robu. Kako je vrednost te robe oko 300 milijardi dolara, jasno je da bi nove sankcije napravile problem Kini, ali i Americi u slučaju kineskog reciprociteta. Podsetimo da je Trampova reakcija povodom najava kineskih kontra-sankcija bio komentar da bi im bilo bolje da to ne rade?!?

Ono što je svakako najinteresantniji ishod je odobrenje za poslovanje sa Huaweijem, što praktično znači da su sve dosadašnje zabrane pale u vodu. Dakle, sve je opet kao nekada, što znači da se Huawei trijumfalno vraća u SAD, a time se opet aktuelizuje ambicija da Huawei postane najveći proizvođač telefona na svetu.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,