BIZIT plus

Huawei zabrana: Kina uzvraća blokadom stranih kompanija

Svakim danom slušamo nove zabrane koje pogađaju IT giganta Huaewei. Kako se na ovaj način ugrožava poslovanje kompanije, Kina je odlučila da se umeša i odgovori na američke sankcije.

Huawei zabrana Kina uzvraća blokadom stranih kompanija

Kineska država ozbiljno priprema listu stranih kompanija kojima će biti zabranjeno delovanje. Spisak bi uključivao strane kompanije, organizacije i pojedince. Kompanijama bi bilo uskraćeno gostoprimstvo u slučaju da ne budu poštovali domaće zakone i principe trgovine. To neće biti jedini kriterujum, već će se razmatrati i slučajevi gde se ugrožavaju državni interesi.

Jasno je da objava dolazi usled sve većih tenzija između Sjedinjenih američkih država i Kine, a koje najviše forsira američki predsednik Donald Trump. Iako ovaj tihi trgovinski rat traje već neko vreme, tek sada se izašlo sa idejom zabrane rada kompanija. Jasno je da je odluka povezana sa načinom na koji se američka administracija ophodi prema IT kompaniji Huawei.

Huawei pod američkim sankcijama

Kampanja koju su pokrenule američke vlasti protiv jednog od najvećih proizvođača telefona na svetu doživeo je vrhunac poslednjih nedelja. Podsetimo samo da je Google prekinuo saradnju sa Huaweijem, kao i da je nekoliko organizacija izbacilo kompaniju iz članstva, što je dovelo u pitanje korišćenje microSD kartica.

Pročitajte i:  SAD i Kina se sastaju u Ženevi kako bi razgovarali o AI

Ovo su prilično veliki udarci za Huawei koji je planirao da bude najveći proizvođač telefona do 2020. godine. Kineski IT gigant je samo prošle godine potrošio 13 milijardi dolara na američku robu, sarađujući sa kompanijama kao što su Qualcomm, Broadcom i Microsoft. Pored kinesko-američkog trgovinskog rata, jedan od razloga za sukob je i razvijanje 5G mreže na kojoj Huawei ozbiljno radi.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,