ePlaneta

Glavni kripto novčići se stabilizuju

Glavne kriptovalute su se stabilizovale početkom nedelje nakon što su američke vlasti objavile planove da ograniče posledice kolapsa banke Silicijumske doline (SVB), a emitent stabilnog kovanice USD Coin rekao je da je i dalje moguće otkupiti dolarom.

PCPress.rs Image

Američke vlasti su pokrenule hitne mere kako bi ojačale poverenje u bankarski sistem nakon što je neuspeh SVB-a zapretio da izazove šire finansije, i rekli su da će klijenti SVB-a imati pristup svojim depozitima od početka nedelje.

Kovanica USD, takođe poznata kao USDC, oporavila se na 0,998 dolara, sa rekordno niske vrednosti od 0,87 dolara koja je postignuta u subotu, daleko ispod planirane veze od 1:1 u odnosu na dolar. Pad je izazvan zabrinutošću zbog izloženosti Circlea – američke firme koja izdaje USDC – SVB-u.

U međuvremenu, najbolja kriptovaluta bitcoin je ojačala 6% na 23.350 dolara, što je oporavak od preko 13% u odnosu na najniže vrednosti postignute dan ranije.

Jeremy Allaire, izvršni direktor izdavaoca USDC Circle-a, rekao je u tvitu da će depozit američkih rezervi kompanije USDC od 3,3 milijarde dolara – oko 8% ukupnog iznosa – koji se nalazi u SVB-u biti u potpunosti dostupan kada se  američke banke otvore.

Pročitajte i:  IRS i novi propisi za porez na kriptovalute 

„Circle-ove USDC operacije će se otvoriti za poslovanje, uključujući novo automatizovano poravnanje putem našeg novog partnerstva sa Cross River Bankom“, rekao je Allaire.

Cross River sa sedištem u Nju Džersiju nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Stablecoins kao što je USDC, drugi po veličini po veličini tržišta, ključni su zupčanik u svetu kripto trgovine. Oni su dizajnirani da zadrže stalnu vrednost i obično su podržani rezervama tradicionalnih sredstava kao što su dolari, obveznice ili zlato.

Akcije izložene kriptovaluti su takođe porasle.

Kripto rudari Riot Blockchain i Marathon Digital  dobili su preko 11%, dok je američka kripto berza Coinbase Global dodala 6,3%.

Analitičari su upozorili da će raspoloženje na tržištu ostati nestabilno uprkos merama SAD. Olakšanje za kriptovalute ublažilo je glavni finansijski regulator Njujorka koji je preuzeo Signature Bank, ključnu bankarsku firmu za kripto kompanije.

Sa padom SVB-a i Silvergate banke sa sedištem u Kaliforniji, njeno zatvaranje znači da su tri glavne američke banke koje koriste kriptovalute ove godine propale.

Pročitajte i:  Izgubljena lozinka krila tri miliona dolara

Akcije Signature banke su zaustavljene za trgovanje, a američki zvaničnici su rekli da će deponenti Signature banke biti u potpunosti u potpunosti bez gubitka za poreske obveznike.

Njegov pad predstavlja još jedan udarac vezama između kripto i bankarskog sektora, koje su već zategnute rastućim regulatornim udarima u SAD.

Najveća američka berza Coinbase Global Inc je u tvitovala da je nakon pada Signature-a „olakšavala sve gotovinske transakcije klijenata sa drugim bankarskim partnerima“. Prema veb stranici Coinbase-a, to su JPMorgan Chase, Cross River Bank i Pathvard sa sjedištem u Južnoj Dakoti.

Coinbase je rekao da je od zatvaranja u petak imao oko 240 miliona dolara u korporativnom gotovini na Signature-u, ali očekuje da će u potpunosti povratiti sredstva.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,