BIZIT 2022

Gmail: Veštačkom inteligencijom protiv spam mejlova

Google je potražio pomoć od mašinskog učenja iz kompanije TensorFlow kako bi kreirao dodatne spam filtere koji bi uticali na bolje iskustvo svih Gmail korisnika.

PCPress.rs Image

Filteri su postali aktivni sredinom januara, te iz kompanije tvrde da zahvaljujući tome Gmail blokira dodatnih 100 miliona spam mejlova svakog dana. Ako se uzme u obzir da Gmail trenutno ima nešto preko milijardu korisnika, to onda i ne izgleda kao veliko dostignuće, budući da sistem blokira tek jedan spam mejl na svakih 10 korisnika. Iz kompanije pak tvrde da je Gmail i pre toga već uspevao da blokira 99,9% spam mejlova, tako da je ovo još jedan korak ka potpunoj oslobođenosti od neželjenih poruka.

PCPress.rs Image

Gmail već nekoliko godina koristi veštačku inteligenciju za blokiranje očiglednih spam mejlova, te je sada dobio pojačanje i u obliku mašinskog učenja koje zalazi dublje, te detektuje i one spam poruke koje nisu očigledne, ali pokazuju sumnjivo ponašanje. Tako su spam filteri sada više personalizovani, što je rezultat višegodišnjeg procesa, budući da spam ne dolazi samo u jednom obliku.

Pročitajte i:  Meta i Microsoft: Standardi za metaverzum

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,